icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

mekan kao duša

Po originalnom turskom receptu: Najjeftiniji bakin somun pravićete svakog dana

Podeli:

Za savršene somune pratite ova uputstva i nećete pogrešiti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

  • 300g mlake vode
  • 30g kvasca svežeg
  • 1 kašika šećera
  • 400 -500 g brašna
  • malo soli
  • 2-3 kašike ulja

Priprema

 

1. Rastvoriti kvasac u malo mlake vode, dodati šećer, a kada se kvasac rastopi, dodati ostatak vode, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo, ne previše tvrdo.

 

Pravo iz bakine kuhinje: Napravite šnenokle na starinski način (RECEPT)

 

2. Pokriti da naraste, pa ga premesiti i podeliti na jednake loptice oko 200 g.

 

3. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.

 

4. Zatim svaku lopticu rukama rastanjiti u obliku tanjira.

 

5. U pleh staviti pek papir i posuti brašnom, pa poređati somune pokriti krpom i ostaviti 10 minuta.

 

6. Rernu zagrejati na 250 stepeni C i peći oko 15 -20 min. Temperaturu možete smanjiti na 200 stepeni.

 

7. Kad se somuni ispeku izvaditi iz rerne, pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje.

 

Inicijalizacija u toku...