icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Pirotska posna banica

Originalan recept: Ovako se pravi najukusnija pita sa juga Srbije

Podeli:

Pirotska posna banica važi za najukusniju pitu sa juga naše zemlje. Ispratite recept i obradujte ukućane, jer svi naprosto moraju makar jednom probati ovaj specijalitet.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

500 g kora za pitu


200 g belog kukuruznog brašna (ne palente)


150 ml suncokretovog ulja


1 kašičica soli


12 g praška za pecivo


100 ml vode


100 ml suncokretovog ulja za premazivanje

 

Priprema:

 

Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 100 ml ulja i 250 ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2–3 najdeblje kore za pokrivanje.

 

U nauljen pleh u kojem pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaku premažete mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode.

 

Pita harmonika: Najjeftinije brzo posluženje s tikvicama (RECEPT)

 

Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo ušuškana. Na kraju je isecite na kocke. Peći na 200° oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1–2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu još koji minut.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...