icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nezaboravan ukus

Specijalitet balkanske kuhinje: Napravite srpski kavijar (RECEPT)

Podeli:

  • 12

Probajte i shvatićete zašto se baš ovako zove

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

"Srpski kavijar", nezaljućen ajvar ili pekmez od paprika - namaz kakav još nikad niste probali!

 

Idealan je za sve one koji ne vole ili ne smeju da jedu beli luk!

 

Sastojci: 30 kg paprika, 400 ml ulja, 100 ml vinskog sirćeta, 2-3 kašike šećera, 4 kašike soli, malo esencije, malo konzervansa.

 

Priprema: Kao i kod pripreme običnog ajvara, ispecite paprike i očistite ih.
Sutradan ih sameljite i ispržite. Posle 30-ak minuta vrenja dodajte ulje, vinsko sirće prokuvano sa šećerom i so. Ajvar je gotov kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe.

 

Pikantni namaz koji svi obožavaju: Napravite čuvenu ljutenicu (RECEPT)

 

Tegle koje ste držali 30 minuta na 100 stepeni u rerni, punite vrućim ajvarom. Otvorene i napunjene ostavite u rerni na 100 stepeni 30 minuta, a onda isključite i ostavite da se u njoj do sutradan hlade.

 

Trećeg dana se tegle zatvaraju. Svaku teglu pospite sa nekoliko mrvica konzervansa i pokrijte papirnim maramicama nakapanim sa 2-3 kapi esencije.

 

Zatvorite tegle metalnim poklopcima i ostavite tamo gde inače držite zimnicu. Od ove količine dobija se 12 tegli.

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...