icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Specijaliteti Bliskog istoka

Ideja za nedeljni ručak: Ovako se pravilno priprema Turli tava

Podeli:

  • 4

Svaki zalogaj ovog bogatog ručka će vam prijati. U pitanju je vrsta turskog đuveča, i nećete ga lako zaboraviti...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

800 gr teleće krtine

 

1 plavi patlidžan

 

2 krompira

 

3 šargarepe

 

1 tikvica

 

2 zelene paprike

 

150 g boranije

 

2 paradajza

 

2 glavice luka

 

5 bamija

 

1 kašika mlevene crvene paprike

 

nekoliko lovorovih listova

 

2 kašike mešavine začina

 

4 čena belog luka

 

pola kašike sirćeta

 

ulje

 

so

 

mleveni crni biber

Priprema: 

 

U tiganju sa zagrejanim uljem pržiti meso. Dodati sitno seckani luk. Kada meso porumeni, dodati šargarepu. Kada šargarepa omekša, dodati parčiće paprika, boranije, bamije i tikvice. Dodati i parčiće plavog patlidžana, lovorove listove, parčiće krompira i po potrebi još ulja. Dodati sitno seckani luk i parčiće paradajza, mešavinu začina i mlevenu crvenu papriku.

 

Čak i ako niste ljubitelj, ovo ćete u slast pojesti: Đuveč od spanaća

 

Posoliti, pobiberiti, naliti oko 300 ml vode, poklopiti i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 15 minuta. Skloniti sa šporeta i kutlačom sadržaj presipati u zemljani sud. Pritiskati povrće kutlačom da bude prekriveno tečnošću, a zatim peći jedan sat na 200 stepeni.

Inicijalizacija u toku...