icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

glossy kuhinja

Simbol jeseni: Evo kako da napravite ukusni kolač od jabuka i cimeta

Podeli:

  • 12

Jabuka se smatra najpopularnijim voćem od kojeg se, pored svežih sokova, prave i ukusne pite, kolači i štrudle. Pored toga što može da bude savršena užina, njena lekovita svojstva nadaleko su čuvena.

foto: shutterstock
foto: shutterstock

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Takođe, snažan je antioksidant. Zahvaljujući visokom udelu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka snadbeva organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.

 

Ukusno, brzo i jeftino: Napravite tortu od ananasa (RECEPT)
 

Studije su pokazale da ljudi koji jedu tri jabuke ili kruške na dan lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i vlakana, zbog čega održava sitost. Pomaže u sprečavanju osam vrsta kancera, srčanog udara i u borbi protiv Alchajmera. Jača imunitet, doprinosi mršavljenju, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti srce i krvne sudove, smanjuje stres, umor i nesanicu, štiti od bakterija i virusa. Jabuka smanjuje rizik od šloga, zube čini beljim i pomaže da se sa njih očiste naslage hrane.

 

Torta koja svima uspeva: Napravite jesenju poslasticu sa bundevom (RECEPT)

 

Za kolač sa jabukom i cimetom biće vam potrebni sledeći sastojci:

 

- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 4-5 jabuka
- 150 g mlevenog keksa sa cimetom
- 2 kašičice cimeta
- 5-6 kašika meda
- kesica praška za pecivo
- šoljica ulja
- kašičica muskatnog oraščića
- kašičica karanfilića
- limeta

 

PRIPREMA:


Iseckane jabuke posuti sokom od limete, pa dodati med i cimet. Pleh obložiti papirom za pečenje i posuti keksom, rasporediti smesu od jabuka i ponovo posuti keksom. Zapeći desetak minuta na 200 stepeni. U drugoj posudi pomešati brašno i suve začine, pa im lagano dodavati ulje i umućena jaja sa šećerom. Smesu dodati na polupečene jabuke i peći još pola sata na 180 stepeni.

 

Najčitaniji nedlejnik o poznatima Glossy potražite svake srede besplatno uz Kurir.

foto: Glossy

 

Inicijalizacija u toku...