icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

desert za praznične dane

VRHUNSKO TESTO OD MEDA I MAKA: Tradicionalna vojvođanska poslastica idealna za Badnje veče (RECEPT)

Podeli:

Bobaljke ili pekanjci i gube su tradicionalna vojvođanska poslastica koja čini deo posne trpeze na Badnje veče...

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Rusi i Slovaci su ih preneli nama, a mnogi Srbi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i medom.

 

Pravi se vrlo jednostavno, a za onoga ko ne zna šta su pekanjci odn. bobaljke biće iznenađenje njihov neverovatan ukus!

Sastojci: brašno, voda, kvasac, šećer, so, ulje, mak, šećer u prahu, med

Uputstvo: U zavisnosti od članova porodice napravite meru, pa umesite testo od brašna, šećera, soli, kvasca i vode, isto kao kada pravite hleb ili pogaču.

 

Umešenu jufku ostavite da naraste.

Zatim pravite male valjke ili okruglice, dužine pleha i debljine oko 1 cm. Ređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min. Potom pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Peku se oko 15-ak do 20 minuta.

Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vrijuću vodu i mešajte oko 5 minuta. Zatim ih procedite i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodno skuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte.


Najbolji su kad su još topli, mada su fenomenalnog ukusa i kad se ohlade.


Prijatna vam Badnja trpeza!

 

 

Inicijalizacija u toku...