icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ISPROBAJTE ŠTO PRE

Sočan kolač koji se topi u ustima: Napravite zimsku poslasticu (FOTO)

Podeli:

Donosimo vam recept za slatkiš koji je idealan za vreme posta, ali koji ćete želeti da pravite bilo kada.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Biskvit: 350 ml sveže ceđenog soka od narandže, 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka, 120 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, narendana korica 2 narandže, 180 g pečenih mlevenih oraha, 100 g oštrog brašna, 2 kašike tamnog gorkog kakaoa, 1 kesica praška za pecivo, 100 ml ulja


Premaz (fil): 100 g posne čokolade, 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje biskvita, 120 g posnog mlevenog keksa, 1 kesica vanilin šećera, 150 ml sveže ceđenog soka od narandže.

 

Sočni slatki zalogaji: Napravite čokoladne kocke (RECEPT)

 

Priprema: Narandže dobro oprati i narendati koricu, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g oraha samleti, a ostatak naseckati za posipanje.


Biskvit: U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.


Voćni slatkiš nezaboravnog ukusa: Napravite Puškinovu tortu (RECEPT)


Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz.


Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.


Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati u prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.

 

Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!

 

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...