icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

slatka kuća

Neka vas očara neodoljiva LEŠNIK torta sa karamelom i rumom!

Podeli:

  • 9

Napravite magiju nalik onoj u vašoj omiljenoj poslastičarnici. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Biskvit (peku se 4 korice):

 

4 x 2 kom belanaca

4 x 2 kašike šećera

4 x 40 gr pečenih mlevenih lešnika

4 x 1 kašika oštrog brašna

4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaoa

4 x 1 kašičica praška za pecivo

4 x 25 ml ulja

 

 

Fil:

 

1 l punomasnog mleka

8 kom žumanaca

300 gr bombona karamel, lešnik

160 gr gustina

170 gr šećera (količine šećera prilagoditi svom ukusu, ovo je slađa verzija)

100 gr maslaca

200ml šlaga

 

Natopiti biskvit:

 

Malo mleka + kašika ruma

 

Ganache:

 

250 ml šlaga 

100g kvalitetne čokolade za kuvanje

100g noisette čokolade

 

Karamel krema:

 

Zagrijati 1.5 dl mleka i preliti preko karamel-lešnik bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mleka odvojiti 1dl mleka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mleka, fino da nema grudvica.

Kad se mleko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smesu i zakuvati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promešati da nema grudvica). Skinuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

 

Biskviti:

 

Dok se krema hladi pravimo koru: u belanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snieg, isključiti mikser. Prosejati  brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od belanaca, mešati ručno, na kraju dodati i pečene mlevene lešnike i na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mešanje. Izliti smesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje. Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.

Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

 

 

Nastavak krema:

 

U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag i dodati u kremu i sve fino sjediniti mešanjem.

 

Slaganje:

 

Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečete u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit preseći po visini na 2 diela. Staviti prvi deo u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne preterate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lešnik kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

 

Ganache:

 

Čokolade izlomiti i preliti sa mlekom, staviti na srednju vatru i mešati dok se čokolade ne istope. Preliti preko poslednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slatko&Kratko (@slatkoikratko) on

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.