icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

uživajte!

NEKA OVAJ VASKRS BUDE NAJSLAĐI DO SAD: 3 ukusne torte za za najradosniji praznik! (RECEPTI)

Podeli:

Potpuno različlte torte koje ćete obožavati. 

foto: Shutterstock

Vreme je praznika pa iskoristite prvi dan nakon posta za nešto veoma slatko i ukusno! 

 

1. Bela torta

 

Sastojci za koru: 200 g seckanih oraha, 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g suvog grožđa, 100 g marmelade od šipka

Sastojci za fil: 8 žumanaca, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 300 g maskarpone sira, 3 dl slatke pavlake, 10 g želatina u prahu

 

Za dekoraciju: 4 dl slatke pavlake.

Priprema: Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mešanje dodavati šećer. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti seckane orahe i suvo grožđe. Potom naneti šam od belanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.

 

foto: Shuterstock

Fil: Sjediniti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svetao krem. Zatim kremu kuvati na pari dok se ne zgusne. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U ohlađenu smesu od žumanaca dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promešati varjačom.


Finalni postupak: Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne.

 

2. Verdens beste - zvanično najlepša torta na svetu!

 

Sastojci za testo: 150 g oštrog brašna, 350 g šećera, 150 g putera, 5 jaja, 4 kašike mleka, kašičica praška za pecivo, 100 g badema u listićima.

 

Sastojci za krem: 250 ml mleka, 100 ml ruma, 1 kesica kupovnog krema od vanile u prahu, 200 ml slatke pavlake.

 

Priprema: Odvojite žumanca od belanaca. Puter penasto umutite sa 150 g šećera, dodajte 5 žumanaca, a zatim i brašno koje ste u posebnoj posudi pomešali sa praškom za pecivo i mlekom.

 

foto: Shuterstock

Smesu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, ravnomerno rasporedite (gusto je) i ostavite sa strane. Umutite belanca sa preostalih 200 g šećera u čvrst sneg i sipajte preko testa. Poravnajte kašikom, pospite bademe iseckane na listiće i pecite 20-ak minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.

 

Ostavite da se prohladi u plehu, a za to vreme spremite fil. Pomešajte mleko i rum, dodajte krem u prahu i dobro umutite, pa sjedinite sa prethodno dobro umućenom slatkom pavlakom. Sjedinite laganim pokretima pomoću kašike.

 

Ohlađenu koru presecite tako da dobijete dve kore, nanesite krem na jednu polovinu, a prekrijte drugom. Ukrasite po želji, ohladite nekoliko sati u frižideru i uživajte u jedinstvenom ukusu čuvene Verdens beste polastice!

 

3. Japanski vetar

 

Sastojci za jednu koru (peku se dve): 7 belanaca, 350 g kristal šećera, 1 kašika sirćeta

 

1. Fil: 1 litar mleka, 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake, 14 žumanaca, 250 g margarina, 300 g mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 g oraha,150 g mlevenog keksa po želji), 10 kašika šećera

 

2. Fil: 400 ml slatke pavlake

 

Prvo uključite rernu na 150 stepeni. Umutite belanca da postanu penasta i čvrsta. Lagano dodajte šećer dok mikser radi. Dodajte sirće i nastavite mutiti dok masa ne postane sjajna. Na pleh dimenzije 33 x 24 (ili približno) stavite papir za pečenje, pa istresite umućena belanca. Poravnajte, nemojte dugo tapkati.

 

foto: Youtube Screenshot

Stavite brzo u rernu, smanjite temperaturu na 100 - 120 stepeni (zavisi od jačine vaše rerne) i sušite oko sat i po vremena, može i duže ako volite da kora bude baš suva i tvrda. Tako napravite još jednu koru i ostavite da se hlade.

 

Od litre mleka odvojite malo da možete umutiti puding. Ostatak prokuvajte.

Žumanca umutite sa šećerom pa spojite sa umućenim pudingom. Zakuvajte u mleku i kada se zgusne ostavite fil da se ohladi. U hladan fil dodajte umućen margarin, pa sve zajedno umutite i umešajte mlevene orahe ili lešnike. Umutite i slatku pavlaku.

 

Filovanje: kora, polovina fila, slatka pavlaka, kora, fil, slatka pavlaka.

 

Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom ili belom čokoladom.

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...