icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

RECEPT

BEZ BRAŠNA, OD SAMO 5 SASTOJAKA: Napravite čokoladnu tortu božanstvenog ukusa

Podeli:

Ukoliko tražite savršen desert, probajte ovu čokoladnu tortu bez brašna.

ilustracija
ilustracijafoto: Profimedia

Sastojci:

 

 

  • 145 g maslaca
  • 300 g tamne čokolade
  • 5 velikih jaja
  • 40 grama kakaa, plus još malo za posipanje
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli

 

Postupak:

 

Zagrejte rernu na 150 stepeni.


Pripremite kalup za tortu veličine 23 cm i namastite ga i pospite dno i stranice kakaom.


Rastopite čokoladu i maslac na pari, dobro promešajte i ostavite sa strane da se hladi.


Odvojte belanca od žumanaca. Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite belanca i dodajte im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti sneg od belanaca.


Žumanca dodajte smesi od čokolade i maslaca i mutite dok se ne sjedine. Dodajte kakao i mešajte dok se ne sjedini s ostatkom smese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 belanaca i umešajte ih u smesu pomoću plastične kašike. Zatim dodajte ostatak belanaca i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ne mešajte previše jer će iz belanaca nestati sav vazduh.


Istresite smesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.
Poslužite je sa šlagom ili sa sladoledom.

 

 

Inicijalizacija u toku...