icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept dana

SJAJAN PREDLOG ZA SVAKO SLAVLJE: Čokoladna mousse torta za sve sladokusce!

Podeli:

Za ovaj neodoljivi recept će vam trebati vremena, ali vredi svaki uloženi trud

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

Za biskvit:

 

4 jaja

4 kašike šećera

1 vanilin šećer

3 kašike oštrog brašna

2 kašike kakaa

1 kašika vode

 

Za preliv biskvita:

 

85 ml mleka

3 kašike ruma

 

Za čoko mousse kremu:

 

300 g crne čokolade

600 ml slatke pavlake

 

Za ganache glazuru:

 

100 ml slatke pavlake

60 g crne čokolade

 

Priprema: 

 

Biskvit:

Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dok se sav šećer ne otopi i žumanca ne pobele. Potom dodajte brašno, kakao i kašiku vode i dobro promešajte mikserom. Ovu smesu ostavite sa strane, pa u drugoj posudi izmutite čvrst sneg od belanaca. Na kraju dodajte sneg od belanaca u smesu od žumanaca, i laganim pokretima dobro sjedinite varjačom ili špatulom. Sipajte smesu za biskvit u okrugli pleh prečnika 24 cm, koji ste prethodno obložili pek papirom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni, da se peče 20-25 minuta. Ostavite biskvit da se hladi, a za to vreme pripremite kremu.

 

Čoko mousse:

Sipajte 300 ml slatke pavlake u veću šerpu i zagrevajte skoro do vrenja, pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kockice. Žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete lepu glatku čokoladnu smesu. Ostavite 15 min. da se prohladi, a dotle preostalih 300 ml slatke pavlake izmutite mikserom u šlag, ali ne do kraja. Ne treba da dobijete skroz čvrst šlag već malo mekši. Dodajte ovaj šlag u prohlađenu čokoladnu smesu, i kašikom dobro sjedinite lagano mešajući da ne istisnete vazduh iz kreme, jer čokoladni mousse mora biti vazdušast.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

Inicijalizacija u toku...