icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nećete joj odoleti

LEPO ZA FOTOGRAFISANJE, JOŠ LEPŠE ZA JELO: Najsimpatičnija novogodišnja kućica od testa za medenjake oduševiće celu porodicu (RECEPT)

Podeli:

Koliko god izgleda komplikovano, kućica od medenjaka, kako je često zovu, lako se pravi i sklapa ako pratite uputstva, a sigurni smo da će predstavljati najlepši novogodišnji ukras u kući!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Novogodišnja slatka kućica od testa potpuno će oduševiti ukućane i goste, naročito najmlađe članove porodice, a evo kako da je napravite, piše Lepa & srećna.

 

Sastojci:

 

  • 450 gr putera
  • 600 gr smeđeg šećera
  • 1650 gr brašna
  • 15 gr mlevenog đumbira
  • 15 gr mlevenog cimeta
  • 1 ½ kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 4 jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 700 gr melase
  • rendana kora 2 limuna
  • rendana kora 2 pomorandže

 

Priprema

 

Napravite polovinu testa: mutite polovinu putera i šećera dok masa ne postane penasta. Prosejte suve sastojke - brašno, đumbir, cimet, sodu, prašak za pecivo i so, pa podelite na pola.

 

Dodajte puteru i šećeru dva jajeta, mutite sporo mikserom, dodajte polovinu melase. Dodajte polovinu suvih sastojaka, po nekoliko kašika odjednom. Za to vreme nemojte mutiti mikserom, da se brašno ne razleti. Kad ujednačite smesu, zamotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru preko noći. Ponovite isti postupak sa drugim delom sastojaka.

 

Za kućicu vam je potrebno 9 kvadrata veličine oko 20 cm x 20 cm, debljine oko pola centimetra. Rasklagijajte testo veće površine, jer ćete neravne ivice morati da odsečete i odbacite. Ako nešto mase ostane, ispecite od nje kolačiće.

 

Svaki biskvit treba peći pojedinačno, na pek-papiru poprašenom brašnom, oko pola sata. Rashladite svaki biskvit pojedinačno, ne odvajajući od papira i ostavite da se suši na sobnoj temperaturi 3 do 7 dana.

 

Glazura:

 

  • 500 gr prah šećera
  • 2 belanca
  • 1 kašičica soka od limuna

 

Za ukrase možete napraviti i mekšu glazuru - 1000 prah šećera, 5 belanaca i 2 kašičice sokal od limuna.

 

Za ovaj projekat potrebne su vam modle za kolače kako biste pravili različite oblike od bisksvit testa, čvrsta podloga za potporu, poput drvene daske koju već imate kod kuće i kupovne zip kese za glazuru sa zatvaračem.

Nakon sušenja od nekoliko dana, biskvit je spreman za sečenje i oblikovanje. Za prednju i zadnju stranu koristite lepše i ravnomerno ispečene biskvite. Strane isecite prema šablonu, koji možete da napravite od papira, i ne zaboravite da isečete kose ivice na vrhu za krov, a modlom oblikujte vrata i prozore. Po principu prve strane isecite i zadnju. Za bočne strane kuće, isecite dva dela biskvita od oko 23 cm u širinu i 12 cm u visinu. Preostale delove biskvita iskoristite za krov.

 

Glazuru sipajte u kupovnu kesu sa zatvaračem, odsecite vrh pa je koristite kao špic za glazuru kojom lepite zidove i krov. Da bi kućica stajala dok je lepite, oslonite zidove na šolje ili tegle. Takođe, glazurom nacrtajte prozore, pahulje i različite ukrase na kući, ali prvo provežbajte na papiru, a zatim crtajte na biskvitu. Kuću spajate tako što prvo sastavljate prednji deo kuće sa bočnim stranama, zatim zadnji deo kuće, a naposletku krov.

 

Na kući možete od zelenih bombona da napravite kapke na prozorima, ivice od gumenih bombona, a po krovu pospite kokosovo brašno nalik na sneg. Stazu možete napraviti od cimeta, a ukrasne venčiće i zelene površine od ruzmarina.

Igrajte se, maštajte i dekorišite po želji, a sigurni smo da će novogodišnja kućica doneti posebnu čar u vaš dom!

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...