icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

neodoljivo

TRADICIONALNO JELO NA NEŠTO DRUGAČIJI NAČIN: Ukusan prebranac s paradajzom i paprikom (RECEPT)

Podeli:

Na dan kada „pola Srbije slavi, a pola ide na slavu“ sigurno ćete uživati u čuvenom jelu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Tradicionalno, ova krsna slava se obeležava uz posnu trpezu, a ukoliko su vam dosadila klasična jela koja se najčešće pripremaju za ovaj dan, probajte nešto drugačiju verziju nezaobilaznog prebranca.

 

Sastojci:

 

  • 750 g belog pasulja
  • 1 sveža paprika
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 6 čena belog luka
  • 600-650 g crnog luka
  • 240 g paradajz pelata
  • 8 kesica čaja od nane
  • 6-8 kašičica mlevene crvene paprike
  • 6-7 kašičica biljnog začina

 

 

Priprema

 

Pasulj potopiti u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isprati ga, sipati vodu i kuvati dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prosuti tu vodu i sipati novu, toplu vodu. Ubaciti svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke.

 

Ako je potrebno, povremeno dolivati vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izbaciti. Kuvani pasulj procediti i sačuvati tečnost.U posebnu šerpu staviti da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodati mu usitnjen paradajz pelat.

 

Prodinstati još malo, a zatim isključiti vatru. Iseći kesice čaja od nane i sadržaj sipati u šerpu sa lukom. Dodati mlevenu crvenu papriku i začin C. U šerpu sa pasuljem sipati smesu od luka. Dodati 6 dl od tečnosti u kojoj se pasulj kuvao.

 

Dobro promešati, presuti u blago nauljenu vatrostalnu posudu i peći oko 35 minuta na 200 stepeni C.

 

 

Inicijalizacija u toku...