icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

trikovi iskusnih domaćica

ZA NAJLEPŠE POSLASTICE IZ VAŠE KUHINJE: 3 recepta za savršenu koru za kolače i torte

Podeli:

Imate ideju za pripremu odličnog kolača ili torte, ali niste sigurni koju koru da pripremite kao osnovu?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Neka vam ovi jednostavni recepti uvek budu pri ruci..

 

Sasvim jednostavna kora

 

Iako su joj sastojci sasvim jednostavni iznenadiće vas kako je dobrog ukusa.

 

  • 4 jajeta
  • 2 šolje (od 250 ml) šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 ¼ šolje višenamenskog brašna
  • 2 ¼ kašičice praška za pecivo
  • 1 ¼ šolje mleka (malo masnijeg, recimo 2,8 % mlečne masnoće)
  • 10 kašika putera

 

U većoj posudi izmutite jaja električnim mikserom na najjačem oko 5 minuta dok se smesa malo ne zgusne i jaja ne dobiju svetlo žutu boju limuna. Postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postane lagano i izdašno, penasto. Dodajte i vanilu, a prethodno izmešano brašno i prašak za pecivo dodavajte kašiku po kašiku i mutite na najslabijoj brzini dok se sve ne sjedini.

U šerpici zagrejte mleko i puter dok se puter ne otopi, pa tu smesu postepeno dodavajte mešavini sa brašnom muteći lagano neprestano dok se sastojci ne sjedine.

Smesu sipate u nauljenu tepsiju približne veličine 30×20 cm. Pecite na 180C 30 do 356 minuta. Ostavite da se ohladi i kora je spremna.

 

 

Sa krem sirom

 

Ovoj kori dodajte puding, sveže voće i umućen šlag i dobili ste ekstra kolač za vaše ukućane i goste. Možete ga i samo posuti šećerom u prahu.

 

  • 1 ½ šolja putera, omekšalog
  • 230 g krem sira, omekšalog (malo ga izmutite mikserom posebno)
  • 3 šolje šećera
  • 6 jaja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica ekstrakta limuna (ili malo svežeg limunovog soka ili korice)
  • 3 šolje višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli

 

U većoj posudi izmutite puter, krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu i izdašnu smesu. Dodavajte jaja (jedno po jedno) muteći mikserom. Mutite smesu još minut dva, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Dobijenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 160 stepeni jedan ili 1,5 sat. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta, pre nego je izvadite iz tepsije.

 

 

Čokolada i banana kora

 

  • 1/2 šolje putera, omekšalog
  • 1 ¼ šolje šećera
  • 2 jajeta
  • 1 ½ šolje izgnječenih banana (oko 3 banane srednje veličine)
  • 1/4 šolje kisele pavlake
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 ½ šolja višenamenskog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli

U većoj posudi penasto umutite puter i šećer, dodajte dva žumanceta, banane, kiselu pavlaku i vanilu. U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte kremastoj smesi. Lagano, muteći neprestano.

U drugoj posudi umutite belanca dok ne dobijete čvrstu smesu, pa i to dodajte pripremljenoj smesi. Sve dobro izmešajte, pa prespite u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 180 stepeni 20 do 25 minuta. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta pre nego koru izvadite iz tepsije.

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...