icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept

UKUSNA, KREMASTA I NEODOLJIVA: Jastuk torta sa orasima i DVA FILA probudiće sva vaša čula!

Podeli:

Jedna od najukusnijih torti koja se pravi od dve kore i dva fila. Ali vredi!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Sastojci:

 

I kora

 

3 jaja
3 kašičke šećera
4 kašike brašna
1 kašičica ulja
1 kašika limunovog soka
1/2 praška za pecivo

 

II kora

 

3 jaja
3 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
1 kašičica ulja
1 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo

 

I Fil:

 

1/2 l mleka
2,5 kašike brašna
4 kašike šećera
2 vanilin šećera
3 žumanca
200 g putera ili margarina
2 kašike šećera u prahu

 

II Fil:

 

3 belanca
1,5 šoljice + 3 kašike šećera

 

I još:

malo ruma ili soka od pomorandže


Priprema:

 

I Kora

 

Penasto umutiti jaja sa šećerom. Muteći dalje dodati ulje i sok od 1 limuna. Na kraju lagano žicom umešati brašno s praškom za pecivo. Izliti u oblik za tortu i peći na 200°C, 15 – 20 minuta.

 

Ohladiti koru i preseći je na dva dela.

 

II Kora

 

Opet penasto umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i na kraju žicom umešati mešavinu brašna, mlevenih oraha i praška za pecivo. Izliti u oblik za tortu i peći na 200°C 20-tak minuta. Pleh je najbolje da bude prečnika 28 cm.

 

Pečenu koru ohladiti i isto prerezati na dva dela.

 

I Fil:

Od 1/2 l mleka oduzeti nekoliko kašika pa ih promešati sa brašnom. Preostalo mleko zakuatvi s 4 kašike šećera i 1 vanilin šećerom, dodati mu mešavinu brašna i mleka i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti s vatre pa dodati jedno po jedno žumance. Dobro ohladiti pa dodati puter (margarin) umućen sa 2 kašike šećera u prahu i 1 vanilinim šećerom.

 

Svaku koru poprskati rumom i filovati ovim filom.

 

II Fil:

 

Ušpinovati 1,5 šolju šećera sa malo vode. Umutiti belanca (dodati nekoliko zrna soli). Kada su gotovi, dodavati jednu po jednu od 3 kašike šećera.

Na kraju dodati polako ušpinovani šećer. Mutiti dok se dobro ne ohladi.

 

Ovim filom mazati tortu odozgo i okolo.

 

Prijatno!

 

 

Inicijalizacija u toku...