icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

turski recept

NE TREBA VAM NI ULJE, NI JAJA, NI BRAŠNO: ŠAMBALI kolač od griza, limuna i pomorandže biće vam OMILJENI TURSKI slatkiš

Podeli:

Lak i brz recept za ukusne kolače

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ova jednostavna poslastica pravi se bez ulja i jaja, jedina joj je mana što mora da odstoji najmanje tri sata da bi se mogla izneti na sto, piše Lepa&Srećna.

 

Sastojci za testo:

 

500 g griza

2 čaše gustog kiselog mleka

1,5 čaša šećera

1,5 kesica praška za pecivo

1,5 kesica vanile

Po želji rendana kora limuna ili pomorandže

 

Za šerbet:

 

2 čaše vode

3,5 čaše sitnog šećera

Kašičica limunovog soka

 

Za posipanje:

 

šolja ljuštenih badema isečenih napola

 

Priprema:

 

Prvo spremiti šerbet: u šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane toplo.

U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna ili pomorandže.

Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pečeno testo izvaditi iz rerne i kratko ohladiti da ne bude baš vrelo, a potom ga preliti mlakim šerbetom. Poslasticu ostaviti da odstoji dva-tri sata, a najbolje je da se sprema dan ranije.

 

 

Inicijalizacija u toku...