icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

RECEPT

MNOGO JEDNOSTAVNIJE NEGO ŠTO ZVUČI: Evo kako možete sami da napravite MLEKO OD KIKIRIKIJA ― i za piće, i za kolače

Podeli:

Još jedan dodatak bogatom izboru biljnih mleka, koje takođe možemo napraviti kod kuće. Za piće je posebno ukusno kad je ohlađeno jer tako njegov bogat ukus dolazi do izražaja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Za litar mleka od kikirikija potrebno je:

 

300 g neslanog kikirikija (oljuštenog)

1 litar vode

prstohvat himalajske soli

po želji 2-3 urme ili 1-2 kašike prirodnog tečnog zaslađivača (nektar od agave ili kokosa, pirinčani slad i sl.)

 

Priprema:

 

Kikiriki stavite u posudu i prelijte vodom pa ostavite da se natopi preko noći. Ako upotrebite suve urme, namočite ih u odvojenu posudu, pa kada omekšaju, uklonite koštice. Sledeći dan kikiriki isperite, stavite u blender, dodajte so i vodu, pa ako želite, dodajte natopljene urme ili zaslađivač. Miksajte nekoliko minuta pa procedite kroz gustu cediljku i sipajte u teglu.

 

Želite li vrlo gusto, kremasto mleko od kikirikija, nakon namakanja, isperite ga i kuvajte ga u litru i po vode. Kada tečnost provri, kuvajte 30-ak minuta kako bi kikiriki jako omekšao. Ostavite da se malo ohladi pa dobro umutite (sa istim dodacima) da biste dobili gust napitak, koji ne treba da procediti. Držite u frižideru. Pre upotrebe, promešajte ili protresite teglu.

 

 

Inicijalizacija u toku...