icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

oduševićete se!

BOGATA PICA NA ISTOČNJAČKI NAČIN: Turske pide — jelo OČARAVAJUĆEG ukusa i zanimljivog izgleda (RECEPT)

Podeli:


Obavezno ih probajte, nećete se pokajati!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • brašno 600g
  • kvasac 30g
  • kašičica soli 
  • kašičica šećera 
  • 5 kašika ulja 
  • 2dl jogurta
  • crni luk (glavica)
  • mesano mleveno meso 400g
  • kašičica začina 


Priprema

 

Razmutiti kvasac u pola solje tople vode sa 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna i pustiti da se kvasac aktivira. Brašno pomešati sa kašilicom soli, dodati kvasac i postepeno dodavati jogurt.

 

 

Zamesti srednje meko testo i ostaviti na toplom da naraste, nekih pola sata. Testo podeliti na 5 loptica i ostaviti ih da odmore još 5-10 minuta. Svaku lopticu razviti elipsasto i prebaciti na pleh, pa filovati, da fil ne bi iscureo prilikom prebacivanja u pleh.


Na ulju izdinstati luk, pa dodati mleveno meso i začine. Na testo prvo staviti paradajz sos, pa meso i peći u rerni na 180 stepeni 20-30 minuta.

 

U fil sa mlevenim mesom mozete dodati i bešamel sos.

 

foto: Shutterstock

 

Paradajz sos

 

Sastojci:

 

  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • sok od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

 

Priprema

 

Na zagrejanom ulju dodati brašno i mešati, pa postepeno dodavati sok od paradajza, šećer i so.

 

Besamel sos

 

Sastojci:

 

2 kašike ulja

2 kašike brašna

2 dl mleka

1/2 kisele pavlake

1/2 kesice parmezana

 

Priprema

 

Na zagrejanom ulju dodati brašno i mešati, pa postepeno dodavati mleko, pavlaku, kuvati par minuta i dodati parmezan.

 

 

Inicijalizacija u toku...