icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept dana

SAVRŠENA VEČERA UZ KEFIR ILI GRČKI JOGURT: Domaće pogačice sa čvarcima!

Podeli:

Nije ih teško napraviti uz pravi recept

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Za pogačice:

 

1 kg brašna

1 mala čaša jogurta

1 kom kvasca

2 kašičice soli

1 kašika šećera

3 jajeta

50 ml ulja

250 ml mleka

150 ml vode

500 g čvaraka

50 g susama

 

Priprema:

 

Staviti kvasac u malo tople vode da nadođe. Zatim ga ubaciti u brašno, pa dodati mleko, vodu, ulje, jogurt, so, šećer i 2 jajeta. Umesiti glatko testo pa ga ostaviti na toplom mestu 30 minuta da naraste.

 

Kad je testo naraslo razviti ga sto je tanje moguće i premazati samlevenim čvarcima. Može se praviti na uobičajen način preklapanjem testa tri puta po 15 minuta, ali ja ovako pravim brze je, a pogačice budu još više lisnate nego na prvi način. Dakle, testo se uvije u jedan veliki rolat.

 

Onda se krajevi rolata preklope sa unutrašnje strane i tako se ostavi da odmara 15 minuta.

 

Nakon toga testo se razvije debljine prsta i modlom ili čašom se vade pogačice.

 

Pogačice poređati u tepsiju premazati jajetom i posuti susamom. Ostaviti 5 minuta da odmore pa ih staviti u zagrejanu rernu da se peku.

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...