icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

DOMAĆE, PROTIV STRESA!

NEŽNE AROME, OSVEŽAVA I UMIRUJE: Kremasti ANTISTRES sladoled potpuno će vas opčiniti i opustiti (RECEPT)

Podeli:

Antistresni melem za nepce i živce – oduševljava nežnom aromom i opuštajućim efektom.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U čaju od kamilice navikli smo da uživati kao toplom napitku, ali umirujuća svojstva belo-žutih cvetića dolaze do izražaja i kad se od njih napravi osvežavajući desert. Sladoled od kamilice antistresni je melem za nepce i živce – oduševljava nežnom aromom i opuštajućim efektom.

 

Sladoled od kamilice

 

Sastojci:

 

1 l meka

8 ‒ 10 kesica čaja od kamilice ili 6 ‒ 8 kašika osušenih cvetova kamilice

2 ‒ 3 kašike meda (sa kamilicom se dobro slaže cvetni, odnosno livadski med, ali i med od bagrema ili lipe)

1 ‒ 2 kašike šećera

4 žumanca

1 ‒ 2 kesice šlag-pene

 

 

Priprema:

 

Zagrejte mleko do vrenja. Potom smanjite vatru na minimum i u mleko dodajte kesice čaja (ili osušene cvetove kamilice). Nakon 5 minuta sklonite sa vatre i ostavite 20 minuta poklopljeno.

 

Od toga odvojte pola litre mleka, a preostalo mleko sa kesicama čaja (ili osušenim cvetovima kamilice) stavite u frižider.

 

Penasto umutite žumance sa šećerom i pomešajte sa mlekom koje ste odvojili. Kuvajte na laganoj vatri ili na pari 10 ‒ 15 minuta stalno mešajući (smesa ne sme da provri, niti da se zgrudva). Potom u smesu dodajte med i ostavite da se ohladi.

 

Iz mleka koje je stajalo u frižideru izvadite vrećice čaja (ili kroz gusto sito ili gazu procedite mleko i uklonite cvetove kamilice) pa sa tim mlekom umutite šlag.

 

Dobijenu smesu lagano spojite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca, dobro promešajte i ostavite da se hladi u frižideru. Promešajte najmanje 2 ‒ 3 puta pre nego što premestite sladoled u zamrzivač.

 

Nakon što stavite sladoled u zamrzivač, povremeno ga promešajte da se ne stvore ledeni kristalići kako bi sladoled bio fino kremast.

 

 

Dodatni saveti:

 

• Pre rashlađivanja sladoled možete dodatno obogatiti tako što ćete umešati 4 ‒ 6 kašika likera od kamilice.

 

• Volite li još medeniji ukus, prije nego što sladoled stavite u zamrzivač, dno posude prelijte medom cik-cak potezima. Prekrijte slojem sladoleda pa ponovo malo pospite medom, i tako nekoliko puta.

 

• Uz ovaj sladoled možete poslužiti medenjake ili drugi keks, a odlično prija i u kombinaciji s kajsijama ili breskvama.

 

Inicijalizacija u toku...