icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept dana

VEČERA KOJA OSVAJA: Domaće kiflice sa sirom i kimom!

Podeli:

Cela porodica će ih voleti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Za testo:

 

1 kg brašna

1 kašičica soli

2 dl ulja

0,5 l mleka

50 g kvasca

2 kašičice šećera

 

Za nadev:

250 g sira

2 jajeta

 

Za premazivanje:

1-2 žumanceta

malo mleka

malo ulja

malo susama

kim

 

Priprema:

 

Izdrobiti sir viljuškom, dodati cela jaja, jedno po jedno, 2 ili 3 komada, zavisno od veličine, da masa ne bude retka i ne curi iz kiflica u pleh.

 

Zagrejati mleko sa šećerom i dodati kvasac, pa ostaviti da nadođe.

 

U prosejano brašno izmešati so, čija količina može biti i veća, zavisno od slanosti sira. Dodati mlako mleko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamesiti meko glatko testo. Ostaviti testo prekriveno krpom da naraste.

 

Naraslo testo podeliti na 6 delova (za manje kifle) ili na 4 dela (za veće kifle). Svaki deo blago premesiti, oblikujući lopte.

 

Svaku loptu rastanjiti oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku kruga.

 

Seći na 8 jednakih trouglova.

 

Ostaviti kiflice da dobro narastu u plehu, oko 1 sat...

 

...a onda ih premazati umućenim žumancetom, razmućenim sa vrlo malo mleka i ulja...

 

... pa svaku posuti susamom ili kimom

 

Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180`C.

 

foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...