icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

savršenstvo

GASTRONOMSKA MAGIJA ZLATIBORSKOG OKRUGA: Sjenička pita koturača je dragulj tradicionalne kuhinje (RECEPT)

Podeli:


Neodoljiva pita zaljubitelje testa i sira je jedno od najpopularnijih jela ovog kraja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

 

  • 700 g mekog brašna
  • 420 ml tople vode
  • ravna kašičica soli


Za fil:

 

  • 3-4 veze zelja
  • 150 g sjeničkog punomasnog sira
  • 150 g sjeničkog polumasnog sira
  • 150 g sitnog sjeničkog sira
  • 250 ml sjeničkog kiselog mleka
  • 4 jaja
  • oko 50-100 ml ulja

 

Priprema

 

Testo umesiti sa topolom vodom, napraviti dve jufke i ostaviti nauljene da odstoje oko 30 minuta, piše Stvar ukusa. Nakon toga, na sto staviti čaršav, pospite ga brašnom, lopticu testa stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite testo sve dok ne dobijete tanku koru.

 

Opkrojite višak testa oko stola, stavite nadev koji ste prethodno pripremili od navedenih sastojaka za fil, a zatim pomoću čaršava urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta dok pita ne porumeni.

 

Služiti uz sjeničko kiselo mleko.

 

 

Inicijalizacija u toku...