icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept dana

PO PRAVOM BAKINOM RECEPTU: Ukusne, domaće krofne koje asociraju na detinjstvo!

Podeli:

Veoma se brzo i lako spremaju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Potrebno je:

 

1 kg brašna (tip 400 meko)

600 ml mleka

1 pakovanje kvasca (50 g)

3 ravne kašike masti (ili zejtina)

4 ravne kašike šećera

1 kašičica soli

2 kašičice šećera za kvasac

2 žumanca

 

Priprema:

 

U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.

 

Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).

 

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

 

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

 

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

 

 

Inicijalizacija u toku...