icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

slasne i kremaste

NAZIVAJU IH NAJUKUSNIJIM NA SVETU: Arapske palačinke su poslastica koja munjevito osvaja planetu (RECEPT)

Podeli:


Tako meke, tako sočne, tako iznenađujućeg ukusa!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američki CNN nedavno je sastavio listu 50 najukusnijih poslastica na planeti, a među njima su se našle čuvene austrijske štrudle i turska baklava, ali i jedan dezert koji je tek nedavno privukao veću pažnju sveta — qatayef. U pitanju je arapski dezert koji se obično prevodi kao knedla ili mala palačinka punjena kremom od sira i različitim dodacima.


Kao i u slučaju svih starih i popularnih jela, postoji mnogo različitih varijanti ove poslastice, a mi vam predstavljamo jedan od najinteresantnijih recepata koje smo pronašli.


Sastojci:

 

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja griza
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • 2 i po šolje tople voed
  • 1/4 šolje mlevenih pistaća

 

Sastojci za krem:

 

  • 1 kašika griza
  • 1,2 kašika gustina
  • 1 šolja mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike maskarpone sira
  • pola šolje hleba sečenog na sitne kocke

 

foto: Profimedia

Priprema


U jednu posudu sipajte suve sastojke za palačinke,a potom dodajte vodu i dobro promešajte. Nakon toga prekrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji pola sata, a imajte na umu da testo treba da bude ređe od onog koje pripremamo za stanardne domaće palačinke.


Nakon toga pripremite krem — pomešajte griz, gustin i četvrtinu od spremljenog mleka i vanilu. Zagrejte ovu smesu uz postepeno dodavanje mleka, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte maskarpone sir, promešajte, a potom dodajte i kockice hleba. Sklonite i ostavite da se hladi.


Podmažite i zagrejte tiganj, pa sipajte u njega dve kašike pripremljene smese za palačinke i pecite sve dok se ne pojave mehurići, a ivice palačinke mogu da se odvoje od tiganja. Ono što ove palačinke razlikuje od domaćih jeste to što ne morate da ih okrećete, već se peku samo s jedne strane. Zatim izvadite palačinku iz tiganja, na njenu sredinu stavite pripremljeni krem, a potom spojite ivice palačinke i uvaljajte je u pistaće.

 

Napomena: Po želji prelijte medom.

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...