icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

za praznike

STARINSKA POSLASTICA ZA SVE PRILIKE: Torta sa ORASIMA i OVIM TAJNIM sastojkom ODMAH će vas ODUŠEVITI (POSNI RECEPT)

Podeli:

Torta koja se brzo priprema, a ukus je toliko dobar da možete da spremate i ako ne postite.

ilustracija
ilustracijafoto: Shutterstock

Sastojci:

 

500 ml piva

300 g šećera

500 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok od limuna

2 vanilin šećera

 

Za fil:

 

250 g mlevenih oraha

300 g šećera

oko 40 ml vode

 

Priprema:


Pomešajte pivo, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Mešajte žicom i kada vidite da se šećer malo otopio postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela.

 

Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i izlijte prvu smesu. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180°C 25 minuta. Prebacite ispečenu koru na tacnu i prekrijte je krpom da se ne suši. Ispecite i drugu koru na isti način. Drugu koru stavite preko prvo i opet pokrijte krpom dok pravite fil.

 

Šećer prelijte sa malo vode i ušpinujte. U ušpinovan šećer dodajte mlevene orahe. Dobro sjedinite, ako je smesa gusta dodajte malo ključale vode. Podelite fil na 2 jednaka dela.

 

Preko prve kore rasporedite polovinu fila i lepo razmažite. Zatim stavite drugu koru i premažite ostatkom fila. Ali sad premažite i sa strane.

 

Na kraju pospite prepečenim mlevenim orasima.

 

 

Inicijalizacija u toku...