Ovo jelo, naravno, možete spremati i od običnog krompira, a podeban ukus daje kombinacija probranih začina.

Sastojci:
1 kg mladih krompirića (ili zimi, običnog krompira)
100 gr slanine (u danima posta zamenite slaninu sa 50 gr oraha, dobićete pravi specijalitet)
2 srednje šargarepe
100 gr luka
50 gr šećera
1 kašika brašna
1 kašičica senfa
50 ml jabukovog sirćeta
25 ml vode
seckan list od celera i peršuna
Priprema: Skuvajte krompir u slanoj vodi i oljuštite ga. Ako pripremate običan krompir, isecite ga na kriške. Iseckajte slaninu na kockice i propržite na tiganju da bude hrskava. Ohladite je na kuhinjskom papiru, a masnoću procedite i u njoj propržite luk da omekša.
Posni specijaliteti: Prženi som u prezli od oraha
U činiji izmešajte šećer, brašno, so, senf, sirće i vodu pa sipajte u tiganj s lukom. Pustite da provri i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok ne preliv ne zgusne. Izmešajte s barenim krompirom i narendanom šargarepom. Doterajte ukus začinima, pospite peršunom, celerom i kockicama slanine. Služite toplo.
( Lisa )