icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Nikako ih ne bacajte

Nisu jestiva zauvek: 4 sjajna načina da iskoristite preostala uskršnja jaja

Podeli:

Otkrijte koliko dugo od kuvanja možete jesti uskršnja jaja i kako ih sve možete iskoristiti.
foto: Profimedia
foto: Profimedia
Male su šanse da ste pojeli i podelili sva jaja koja ste prepremili za Uskrs. Takođe, neka ste i dobili, tako da se može desiti da ih sada imate više nego što ste planirali.

Ta jaja možete jesti narednih sedam dana od dana kuvanja. Mogu da stoje i van frižidera, ali se ipak preporučuje da ih držite na hladnom mestu, pa i u frižideru.

Sjajan trik za mršavljenje: Ovih 5 namirnica smanjuje apetit

Ukoliko ne želite da ih trošite jedno po jedno, evo nekih recepata za koje vam trebaju tvrdo kuvana jaja:

Mimoza salata

- 200 grama šunke

- 200 grama kačkavalja

- 3 tvrdo skuvana jajeta

- 100 grama majoneza

- 3 veća obarena krompira

- 2 kisele pavlake

- so

Krompir obarite u ljusci, izrendajte ga krupnije i spustite u činiju. Premažite ga polovinom pavlake. Zatim narendajte šunku koju ćete premazati majonezom. Narendajte potom celo jaje i jedno belance, a preko toga 100 gr kačkavalja koje ćete premazati ostatkom pavlake. Na kraju narendajte još 100 gr kačkavalja i preko njega jedno žumance.

Ceo život je bacamo, a vrlo je korisna: Pogledajte na koje sve načine možete iskoristiti ljusku jajeta

Kisela jaja

Za 12 osoba potrebno vam je: 12 jaja, 2 šolje jabukovog sirćeta, šolja šećera, pola šolje vode, 2 kašike senfa, kašičica soli, kašičica bibera, 2 manje glavice luka i nekoliko listova lorbera.

U veću šerpu sipajte sirće, šećer, vodu, senf, so, biber i lovor. Kuvajte dok ne proključa, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sasvim ohladi.

U staklene tegle stavite cela oljuštena jaja i luk isečen na tanke kriške. Prelijte ohlađenom mešavinom. Tegle hermetički zatvorite i ostavite ih da prenoće u frižideru.

Ako u tegle dodate i malo cvekle jaja će poprimiti boju i izgledaće veoma dekorativno kada se iznesu na sto. Kisela jaja su jestiva oko destak dana.

Punjena jaja

Jaja prepolovite, žumanca izgnječiti zajedno sa isitnjenom tunjevinom iz konzerve, sitno seckanim kiselim krastavčićima, biberom i majonezom. Tom smesom punite polovine jaja.

Salata od barenih jaja i luka

Operite zelenu salatu, dodajte sitno iseckan krupniji paradajiz, kolutove manje glavice crvenog luka. Barena jaja, dva do tri, isecite takođe na kolutove i ubacite u salatu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem.

Inicijalizacija u toku...