icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ne zalećite se

BUDITE OPREZNI: Ovako ćete prepoznati sme li da se jede proklijali krompir

Podeli:

Proklijao krompir može da sadrži toksičnu materiju solanin koja može biti opasna po zdravlje.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Stoga, veoma je bitno prepoznati koji krompir ne smemo konzumirati, a koji je uprkos klicama jestiv.

 

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež. Ali, ipak, često se desi da krompir proklija pre nego što stignemo da ga upotrebimo.
Međutim, mnogi uklone klice i ipak upotrebe takav krompir za jelo.

 

 

Obratite pažnju na sledeće:

 

  • Klice su kratke
  • Ima ih dosta

 

Što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

 

foto: Profimedia

Ako su klice izbile uprkos pravilnom čuvanju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir.

 

Ako je gomolj krompira mekan i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina, te ga ne bi smeli konzumirati.

 

Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, onda je bezbedan za jelo.

 

Svakako, klice, jednako kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira. Takođe, nemojte ga nikada podgrejavati.

 

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...