icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ZDRAVLJE

RIZNICA ZDRAVLJA U SAMO JEDNOJ PORCIJI: Blagodeti KUPINA možete videti već nakon dve nedelje konzumiranja!

Podeli:

Sezona je uveliko u toku

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kupine samo što nisu, donosimo vam nekoliko dobrih razloga da ovog leta "iskoristite sezonu".


Ovo ukusno voće ima samo 43 kalorije na 100 grama, a odlična je prevencija mnogih zdravstvenih problema. Evo zašto bi trebalo da jedete kupine:

Bogate su vlaknima

 

Porcija kupina ima pedesetak kalorija i oko osam grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. Vlakna nas duže "drže" sitim, što znači da potpomažu i mršavljenje, važna su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. Takođe, doprinose dobrom varenju.

Kupine sadrže i jedinjenja koja su prebiotici, što znači da hrane dobre baterije u našim crevima, podstičući time i radi imunog sistema, naše raspoloženje, a deluju i protivupalno.

 

Riznica vitamina C

 

Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za "popravljanje" DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina (neurotransmitera koji je "odgovoran" za dobar san i lepo raspoloženje, između ostalog).

 

Zdravlje kostiju

 

Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi, i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i od osteoporoze.

 

foto: Profimedia

Kupine su bogate i manganom, pola dnevnih potreba zadovoljava jedna porcija kupina, koji je takođe neophodan za zdrave kosti, kao i za stvaranje kolagena bez kojeg nema zdravih zglobova i kože.

 

Nivo šećera u krvi

 

Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks (GI 25, visok glikemijski indeks je 55 i više). Takođe, one su voće sa prilično niskim sadržajem šećera, imaju svega 7 grama šećera po porciji. Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanjunivoa šećera i insulina u krvi.

 

Dobra memorija i koordinacija

 

Antioksidanti kojima su kupine bogate sprečavaju zapaljenske procese u organizmu i utiču na način na koji neuroni komuniciraju. Zbog toga ovo voće usporava probleme sa pamćenjem i motorikom, kao i kognitivnim sposobnostima koji su čest pratilac starenja.

 

 

 

Inicijalizacija u toku...