icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ovo niste znali

NE, NIJE REČ O ISTOM NAMAZU! Evo u čemu je razlika između džema, pekmeza i marmelade

Podeli:

Iako mnogi veruju da su ove reči sinonimi, zapravo označavaju sasvim različite proizvode!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sve se dobijaju preradom voća, ali nazivi se razlikuju s obzirom na vrstu, količinu voća, delove voća koji se koriste, dodatke poput šećera i po gustini.

 

Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to su: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten-pire.

 

Pekmez je voćni proizvod s visokim udelom jedne ili više vrsta voća s ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.

 

Džem je želirane konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, te šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu. Voćnu pulpu čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, koštica i sličnog, koji mogu biti narezani, sečeni, ali ne pasirani u kašu. Voćna kaša dobija se pasiranjem ili sličnim postupkom. Osim po tome, sadrži li kašu ili pulpu, džem i ekstra džem razlikuju se po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

 

foto: Shutterstock

Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, iz njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.

 

Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru, pišu 24 sata.

 

 

Inicijalizacija u toku...