icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKES

LEKOVITA SUPA KOJA ELIMINIŠE GRIP I PREHLADU: Ovi sastojci su veoma moćni i sadrže cink i selen!

Podeli:

Sve zdravo dolazi iz prirode.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sada kada je sezona virusa najbitnije je da ojačate svoj organizam i sprečite prehladu. A to će te uspeti ako napravite ovu supu jer je puna lekovitih sastojaka koji sadrže najvažnije minerale kao što su cink, selen, gvožđe.

 

Sastojci:

 

Sastojci:

1/2 šolje kokosovog ulja

6 čena belog luka

1 kašika iseckanog đumbira

1 crni luk, iseckan

1/2 šolje isečenih badema

2 kašike kurkume u prahu

2 kašike kari praha

2 crvene paprike, grubo iseckane sa semenkama

1 kg batata, oljušten i iseckan

2 lovorova lista

6 šolja supe od povrća

so i crni biber

 

Priprema:

 

U veću šerpu sipajte kokosovo ulje, beli luk, đumbir, crni luk, bademe, kurkumu i kari. Sve dobro izmešajte, pa dinstajte na umerenoj vatri dok sastojci ne omekšaju (oko 5 minuta).

 

Dodajte papriku, batat, lovorov list, a zatim sipajte supu od kuvanog povrća da sve prekrije.

 

Ostavite da se krčka, smanjite temperaturu i poklopite.

Kuvajte na blagoj vatri oko 30 minuta dok batat ne omekša. Izvadite lovorov list iz čorbe, a ostatak miksajte u blenderu dok ne dobijete finu kremastu smesu.

Vratite lovorov list nazad i kuvajte još 15 minuta. Posolite i pobiberite.

 

Kako sastojci iz ove supe utiču na naše telo:

 

KOKOSOVO ULjE:

 

Kokosovo ulje je prepuno laurinske kiseline, koja je prirodna antibakterijska, anti-gljivična i antivirusna. Kokosovo ulje takođe pojačava ionako oslabljeni imunološki sistem poboljšavajući broj belih krvnih zrnaca, što pomaže telu da se direktno bori protiv virusa.

 

BELI LUK:

 

Beli luk sadrži jedinjenja koja pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv klica i poboljšavaju imunološku funkciju. Beli luk je posebno koristan kod prevencije prehlade i gripa.

 

ĐUMBIR:

 

Đumbir je snažan antioksidans za koji je dokazano da prirodno jača imuni sistem. Sadrži puno vitamina, od kojih su neki magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum. Đumbir pomaže u ubijanju virusa prehlade, a rečeno je da se bori protiv hladnoće i groznice.

 

LUK:

 

Luk je prepun hranljivih sastojaka kao što su selen, jedinjenja sumpora, cink i vitamin C. Pored toga, jedan je od najboljih izvora kvercetina, moćnog flavonoida i antioksidansa koji ima antivirusna svojstva, kao i regulaciju histamina.

 

BADEMI:

 

Bademi sadrže puno vitamina E koji deluje kao antioksidans u vašem telu i pomaže funkcionisanju imunološkog sistema. Bademi takođe sadrže puno gvožđa i proteina koji su takođe neophodni za vaš imunološki sistem.

 

KURKUMA

 

Prirodni začin koji jača imunološki sistem, pomaže kod stresa i kod lečenja i prevencije gripa.

 

KARI:

 

Ovaj začin se takođe koristi u tradicionalnim indijskim ajurvedskim lekovima već 2 500 godina.Pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica prvi put kada pokušaju da napadnu.

 

BATAT:

 

Batat je bogat beta karotenom – karotenoidom koji se pretvara u vitamin A – što pomaže u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od raznih bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...