icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Gastro

Cimet - začin zadovoljstva

Podeli:

Zbog karakterističnog mirisa i ukusa, cimet je od davnina jedan od omiljenih dodataka jelima, a danas je još popularniji jer ima lekovite moći, blagotvorno deluje na nervni sistem, otklanja uzroke razdražljivosti, nervoze, nesanice i popravlja raspoloženje
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U drevnom Egiptu bio je skuplji od zlata, a danas se cimet zbog svoje blagotvornosti i pristupačne cene koristi kao začin i lek. U ishrani se upotrebljava kora štapića, a iz ploda se cedi vosak od kojeg se prave aromatične sveće. Listovi se koriste u kuhinji slično kao lovor, a iz njih se dobija etarsko ulje koje se koristi za mazanje pojedinih delova tela, u aromaterapiji, za pravljenje cimetove vode ili tinktura. Cimet prija nervnom sistemu, jer njegov miris podstiče rad mozga, poboljšava vizuelno pamćenje i pažnju, a pritom utiče i na dobro raspoloženje. Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da konzumiranje samo pola kašičice ovog začina dnevno drastično snižava nivo šećera u krvi. Pored toga, dokazano je da smanjuje i loš holesterol pa je preporuka da se dodaje namirnicama koje svakodnevno koristimo, poput kafe, tosta, žitarica ili voćnih sokova. U kineskoj tradicionalnoj medicini cimet ima reputaciju leka broj jedan protiv prehlade i gripa, posebno uz čaj i svež đumbir. U ovom začinu ima salicilata koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protivupalno dejstvo, što ga čini neizostavnim sastojkom u svakoj kuhinji tokom zime. Takođe, istraživanja o uticaju cimeta na trombocite pokazala su da jedan od sastojaka ovog začina sprečava preterano zgrušavanje krvi.
 
Aronija – bobice koje leče

Prijatelj vitke linije

Zbog svog antiseptičkog dejstva, čaj od cimeta koristi se za ispiranje posekotina i ogrebotina, a ima i fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov rast. Čest je sastojak mnogih dijeta, naročito u kombinaciji sa đumbirom, jer ubrzava disanje i rad srca, čime se povećava temperaturu tela i ubrzano sagorevanje masti. Pozitivno utiče i na metabolizam, a zbog velikog sadržaja tijamina poboljšava varenje. Ipak, veće dnevne doze ovog začina nisu preporučljive, a trudnice bi trebalo da izbegavaju ulje na bazi cimeta. Zahvaljujući visokom sadržaju eugenola i sapola, koji mu daju specifičan ukus i aromu, jedan je od najkorišćenijih začina u kulinarstvu. U obliku štapića najviše se upotrebljava za pripremu aromatizovanih napitaka i kompota, ali i za dinstano povrće. Mleveni cimet daje posebnu aromu svežem voću i kolačima, mada se u bliskoistočnoj kuhinji i u severnoj Africi koristi za pripremu mnogih slanih jela, naročito onih sa jagnjetinom, piletinom i mlevenim mesom. Osim što prija čulima, potvrdio se i kao odličan sedativ. Bogatstvo etarskih ulja, kiselina i tanina blagotvorno deluje na nervni sistem i otklanja uzroke razdražljivosti, slabog apetita, nervoze i nesanice. Pozitivno utiče na koncentraciju, pamćenje, kao i sposobnost reagovanja. Reguliše krvni pritisak jer poseduje aktivne supstance koje opuštaju mišiće arterija. Sprečava smetnje u varenju, poboljšava apetit, jača želudac, a upotrebljava se i kao diuretik. Da biste u potpunosti iskoristili njegov energetski potencijal, obratite pažnju sa čim ćete ga kombinovati. Možete ga stavljati u čaj, kiselo mleko ili vino, a meso posuto cimetom dobiće divan ukus. Nikako ga ne stavljajte u sladoled, šlag ili mleko.

Kesten: Lekovita poslastica
 
RECEPT
Čokoladni kolač sa cimetom

 
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 45 minuta
Cena: 850 dinara 
 
Sastojci: 
Za koru 
9 belanaca
9 kašika šećera
12 kašika brašna
9 kašika mleka
6 kašika ulja
9 kašika kakao praha
12 kašika rendane čokolade
9 kašika seckanih oraha
3 male kašičice cimeta
1 prašak za pecivo
 
Za fil:
9 žumanaca
200 g čokolade za kuvanje
250 g margarina za kolače
150 g šećera 
1 ravna supena kašika cimeta
 
Priprema
Priprema kore: Umutiti belanca, a potom dodati šećer i mutiti dok se sve dobro ne sjedini. Sipati mleko, ulje, brašno, kakao. Lagano izmešati, dodati čokoladu, orahe, cimet i prašak za pecivo. Nakon toga masu izliti u podmazan kalup i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
Priprema fila: Na pari skuvati žumanca sa šećerom. Kada počne da se zagreva, dodati čokoladu i margarin. Mešati i kuvati sve dok se fil ne zgusne, a na kraju dodati cimet. Ovom masom premazati kore i ukrasiti ih po želji. Najbolje bi bilo da kolač prenoći u frižideru pre služenja.
 
 


Iako je pre nešto više od pola godine postala mama, glumica Džesika Bil već je uspela da vrati svoju devojačku liniju. Osim fizičke aktivnosti, u tome joj je najviše pomogla kombinacija cimeta i đumbira koje je nakon porođaja konzumirala svakoga jutra. Posebno je uživala u doručku koji se sastojao od granole, svežih malina, grčkog jogurta i cimeta.



Piše: Milica Prelević

Inicijalizacija u toku...