Leto je vreme kada našem organizmu godi hrana koja je lagana i osvežava organizam, pa bi pojedine namirnice trebalo izbegavati.

Začini svakom jelu poboljšavaju ukus, ali isto tako mogu povisiti telesnu temperaturu zbog podsticanja metabolizma.
Meso i mesni umaci
Leto nije najbolje vreme za uživanje u teškim mesnim umacima. Bili oni od piletine, govedine pa čak i morskih plodova, mogu uzrokovati preterano znojenje i probavne probleme.
Celog života ste to radili pogrešno: Evo kako se zapravo pravilno podgreva hrana
Masna brza hrana
Masnu, prženu, dimljenu i začinjenu hranu trebalo bi izbegavati tokom cele godine, a posebno leti. Osim što će testirati sposobnost probavnog sistema, ako nije sveže pripremljena može uzrokovati i trovanje.
Sir
Osim što sadrži puno kalorija, od njega ćete se osećati naduto i tromo, a kome je to potrebno na plaži?

Lubenica
Za osveženje i zdravlje odaberite lubenicu koja ima čak 92 posto vode što će telu osigurati dovoljno hidratacije, a istraživanja pokazuju da uživanjem u lubenici smanjujemo osećaj gladi, što ne važi kada se pije samo voda.
Mango
Mango je takođe dobar izbor jer u sebi krije visok sadržaj beta karotena, što znači da je idealan za postizanje bronzane boje kože. Takođe predstavlja izvor hranjivih materija u koncentrisanom obliku. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija u organizam, mango je odličan izbor.
3 stvari koje će se dogoditi ako doručkujete sat vremena nakon buđenja
Tikvice
Tikvice predstavljaju jednu od češće korišćenih letnjih namirnica, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamenjuju brašno u nekim receptima…
Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako ishrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
( Izvor: Narodni lijek )