icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

verovali ili ne

NAUČNICI DOŠLI DO ZANIMLJIVOG OTKRIĆA: Ovaj vitamin može da ublaži štetno dejstvo zagađenog vazduha

Podeli:

Stanovnici svih većih gradova na Zapadnom Balkanu suočava se sa zagađenim vazduhom. Međutim, naš region, nije usamljen kada je reč o zagađenosti vazduha.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 90 odsto svetske populacije živi u područjima gde zagađenje vazduha prelazi granice. Naučnici dugo sumnjaju da PM 2.5 (sitne čestice u vazduhu) izazivaju epigenetske promene u našim ćelijama koje mogu da ugroze naše zdravlje, piše National Geographic.

 

Kada je o Beogradu reč, sistem za praćenje kvaliteta vazduha, kojim upravljaju zvanične institucije u Srbiji, pokazuje da koncentracija štetnih materija u vazduhu, posebno PM čestica, u gradovima redovno premašuje bezbednosne granice za kvalitet vazduha preporučene u smernicama Svetske zdravstvene organizacije. Slična je situacija i u drugim većim gradovima u Srbiji.

 

Upravo iz tog razloga, međunarodni tim naučnika je 2017. godine uradio kliničko ispitivanje u želji da saznaju kako efekti izlaganja koncentraciji zagađenog vazduha od PM 2,5 mogu da budu ublaženi dnevnim suplementima vitamina B koji sadrže 2,5 mg folne kiseline, 50 mg vitamina B6 i 1 mh vitamina B12.

 

U istraživanju je učestvovalo deset volontera koji su prvo bili izlaganjem čistom vazduhu, a davan im je placebo kako bi izmerili njihove osnovne reakcije. Kasnije su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B i bili su izlagani veoma zagađenom vazduhu koji sadrži visok nivo PM 2,5.

 

Rezultati istraživanja su otkrili da četvoronedeljno izlaganje suplementima vitamina B ograničava efekat PM 2,5 između 28 i 78 odsto na deset genskih lokacija. Istraživači su pronašli da se slična redukcija ogleda i u mitohondrijskom DNK, delovima ćelija koji generišu energiju.

 

Naučnici ipak ističu da ova studija ima mnoga ograničenja, poput malog broja ispitanika, a i manje informacija o veličini vitamina B koja izaziva reakciju, kao i da su potrebna podrobnija istraživanja i ispitivanja, rezultati ove studije su ohrabrujući i možda sadrže ključ umanjenja štetnosti zagađenog vazduha.

 

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...