icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ZDRAVLJE

NAUČNICI PODELILI SIMPTOME U TRI KATEGORIJE: Virus korona napada MOZAK i nervni sistem!?

Podeli:

U istraživanje je uključeno 214 pacijenata iz bolnice u Vuhanu, a sprovodilo se od sredine januara do sredine februara pod vođstvom neurologa Bo Hua sa Univerziteta Huazhong za nauku i tehnologiju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Istraživanje sprovedeno na pacijentima u kineskom gradu Vuhanu, prvom najvećem žarištu korona virusa, pokazalo je da ova infekcija oštećuje mozak i nervni sistem polovine teško obolelih pacijenata i trećine svih zaraženih.

 

Simptomi koji mogu da se jave kod takvih pacijenata jesu glavobolja, nejasan govor, posrnuće tokom hoda, napadi, neuropatske bolove. Ova studija po prvi put je dovela u relaciju moždane probleme i korona virus, uz sugestiju da ovakvi simptomi mogu da ukažu na pacijente visokog rizika, piše "Daily Mail".

 

U istraživanje je uključeno 214 pacijenata iz bolnice u Vuhanu, a sprovodilo se od sredine januara do sredine februara pod vođstvom neurologa Bo Hua sa Univerziteta Huazhong za nauku i tehnologiju.

 

Naučnici su neuorloške simptome podelili u tri kategorije:

 

1. Simptomi koji se manifestuju na centralnom nervnom simptomu - vrtoglavica, gubitak svesti, gubitak koordinacije, napadi, poremećaj ravnoteže.

 

2. Simptomi u vezi sa perifernim nervnim sistemom - poremećaj ukusa, mirisa, vida, neuropatski bolovi

 

"Od ispitanika je njih 78, odnosno 36, 4 odsto, imalo neku vrstu neuroloških simptoma. U poređenju sa pacijentima sa blagom infekcijom, teško oboleli bili su u najvećem broju starijih godina, već su imali narušeno zdravlje, sa akcentom na hipertenziju, a pokazivali su manje karakaterističnihz simptoma Kovida-19 poput temperature i kašlja. Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 naspram 1), gubitka svesti (13 naspram 3) i povreda skeletnog mišića (17 naspram 6)", navodi se u studiji.

 

foto: Shutterstock

Kineski naučnici savetovali su lekarima da ako tokom pandemije korona virusa nalete na takvog pacijenta, da uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom izazvan korona virusom kao diferencijalnu dijagnozu .Tvrde da će tako umanjiti šanse za kasnu ili pogrešnu dijagnozu, te da će to sprečiti dalji prenos virusa.

"Zapažanje neuroloških komplikacije kod jednog dela zaraženih pacijenata jeste vredna primene, ali ne bi trebalo da odvlači pažnju od glavnog problema, odnosno akutonog respiratornog distres sindroma", smata virolog Jan Džon sa Univerziteta Riding u Velikoj Britaniji

 

3. Komplikacije sa skeletnim mišićima

 

"Gotovo polovina ovde navedenih pacijenata imala je neke zdravstvene probleme od ranije i nema direktnih podataka o prisustvu virusa na neurološkim lokacijama. Viremija, prisustvo virusa u cirkulaciji, odakle može da pristupi nervnom tkivu, javljala se prilikom SARS-a (još jedan tip korona virusa), ali ne kod svih pacijenata, i uvek je bila prolazna. To se događa, ali to uglavnom nije ono što rade korona virusi", dodaje ovaj stručnjak.

 

“U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posledicu ozbiljnosti bolesti Kovid-19, a ne kao na novi simptom", zaključuje Džons.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...