icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Krioablacija

Nove metode lečenja na VMA: Hlađenjem vena protiv aritmije

Podeli:

Pet interventnih procedura krioablacije - lečenja srčanih aritmija tehnikom hlađenja uspešno je urađeno na Klinici za kardiologiju Vojnomedicinske akademije .
foto: Arhiva VMA
foto: Arhiva VMA

Krioprocedure urađene su 23. i 24. januara bez komplikacija i pacijenti su otpušteni sa lečenja sa regularnim srčanim ritmom.


Na čelu tima kardiologa VMA bio major dr Ognjen Gudelj, a krioprocedure obavljene su u saradnji sa timom stručnjaka iz Instituta za kardiologiju u Budimpešti, Mađarska koje je predvodio dr Foldesi Čaba Lazlo (Földesi Csaba László)


Krioablacija - tehnika hlađenja spoja plućnih vena i samog srca do -51 stepena Celzijusovih, koristi se u lečenju atrijalne fibrilacije. Njom se uspešno otklanjaju aritmogeni fokusi kod mlađih pacijenata i onih kojima dosadašnje lečenje nije dalo zadovoljavajući efekat.


Uvođenjem kriotehnologije u medicinsku praksu Vojnomedicinska akademija postaje druga ustanova u zemlji sa ovim vidom lečenja.

Inicijalizacija u toku...