"RUŠIMO NEOZBILJNE AMERE I UZIMAMO MEDALJU!" Prognoza Mute Nikolića za Espreso vraća OPTIMIZAM
Miroslav Muta Nikolić, Foto: Dado Đilas, Starsport

espreso intervju

"RUŠIMO NEOZBILJNE AMERE I UZIMAMO MEDALJU!" Prognoza Mute Nikolića za Espreso vraća OPTIMIZAM

Iskusni košarkaški stručnjak veruje u "orlove"

Objavljeno:

Dugogodišnji član reprezentacije Srbije koji je bio deo najvećih uspeha naše košarkaške selekcije, Miroslav Muta Nikolić je u razgovoru za Espreso.rs izneo očekivanja pred Mundobasket i lucidno prognozirao koliko može tim Svetislava Pešića na dalekim Filipinima.

Kao pomoćnik Željku Obradoviću i Aleksandru Saši Đorđeviću je stekao status omiljenog člana stručnog štaba, a ono što mu se za početak dopada i što voli da istakne je da je atmosfera među "orlovima" na zavidnom novou.

Priča o otkazima je bila nezaobilazna tema, ali iskusni stručnjak je optimističan i nada se da će ovog leta neka nova imena zablistaju na najvećoj sceni.

Srbija je odigrala nekoliko zahtevnih mečeva pred svetsku smotru, a utisak je pokvario poraz od "maleričnih" Italijana.

Nikolić nema dilemu da ćemo narednog puta izaći kao pobednici, pošto nam se već u drugoj rundi "crta" novi okršaj sa "azurima".

Bogdanović, Pešić i Jović
Bogdanović, Pešić i Jovićfoto: Starsport

- Dobro je, zadovoljan sam pripremama, Pešić je dao šansu svima, što je jako bitno. Igrali smo dobro, a igraćemo još bolje, ostale su još neke stvari da se dorade. Sada se sve lepo iskristalisalo na pripremama. Mi smo u grupi najbolji, bićemo prvi. Bogdan je pravi lider, izgubili smo bezveze od Italijana, to je bilo slučajno, ali ćemo ih na prvenstvu sigurno dobiti - kaže Miroslav Nikolić za Espreso.rs.

Iako smo se susreli sa velikim brojem otkaza i povreda, legendarni Muta smatra da je Srbija za klasu bolja i kada igra bez najvećih zvezda.

- Ja sam razmišljao, mi sad kukamo nema Jokića, Micića, a zamislite da su se svi javili, pa ko bi odlučio ko bi otpao, jeste bile bi slatke muke, ali i dalje imamo respektabilan tim. Naši bekovi su sjajni, žao mi je što ne ide Smailagić, on je energičan igrač, željan mečeva u dresu reprezentacije.

Dao je svoj sud o neigranju NBA šampiona Nikole Jokića, ne brani ga, ali razume njegovu odluku.

Micić i Jokić
Micić i Jokićfoto: Starsport

- Mi smo sa Jokićem ispali sa Evropskog prvenstva. Nije da ga branim, ali ne treba nikog terati, dečko je imao tešku sezonu, mnogo utakmica, želi da provede vreme sa porodicom i to treba poštovati. Zamislite kako je igrati pod tolikim pritiskom, posle bi bilo kritika i svega.

Svestan je da je moderna košarka nanela veliku štetu reprezentativnoj, a teško da će se njegova želja i predlog ostvariti u budućnosti.

- Dok ne vratimo u red reprezentaciju, onako kako je bilo u moje vreme. Nama je bila čast i privilegija da budemo deo reprezentacije, jedina premija je bila medalja. Zlato je bilo oko 300.000 maraka, srebro 200, a bronza 100, to je išlo u humanitarne svrhe. Nije Jokić jedini odbio reprezentaciju, bilo ih je kroz istoriju dosta, pa imali smo i gore timove od ovog, pa smo osvajali medalje.

Nepojmljivo mu je da stranac obuče dres Srbije, a ima i oštar stav o plaćanju reprezentativaca i trenera.

Miroslav Muta Nikolić
Miroslav Muta Nikolićfoto: Starsport©

- Kakav stranac čoveče, čujem da Pešić to spominje, pa ti moraš da ga platiš. Ovaj ako ne igra nije patriota, a ovoga da platiš da igra, to nema smisla. Evo na primer Kokoškov, uzeo pare, nije se plasirao na OI, dobro nije smak sveta, ali to je posao. Da plaćaš jednog, a drugog ne, to ne može.

Velika bojazan je vladala oko pozicije plejmejkera, ali povratkom Stefana Jovića u tim, uz Aleksu Avramovića, Nikolić tvrdi da nema razloga za brigu.

- Nemamo klasičnog pleja, to nema nikakve veze, mogu svi da prenose loptu, Gudurić, pas, pa trčanje, akcija gotova za 8 sekundi. Bogdanović, Gudurić, a tu su Avramović i Jović, sve su to dobri igrači.

Selekcija SAD-a važi za prvog favorita na Mundobasketu, ali tako je oduvek. Muta ne vidi ništa magično u njihovom timu i smatra da Srbija može da ih nadigra.

Čak štaviše, vidi nas na pobedničkom postolju...

Košarkaši Srbije
Košarkaši Srbijefoto: Starsport

- Amerikanci su loša i neozbiljna ekipa, oni se više spremaju za Olimpijske igre, mislim da bismo mogli da ih dobijemo. Mi kukamo kako su nama otkazali igrači, pa pogledajte situaciju u drugim reprezentacijama, isto su otkazali. Očekujem medalju, mi smo navikli na zlata, ali medalja je medalja.

Respektuje rivale, ali smatra da u grupi nema govora o iznenađenjima.

- Niko u našoj grupi nema kvalitet, pa videli ste. Kina i Portoriko, ne mogu da se upoređuju sa nama, ko god da nam otkaže, mi smo ipak klasa iznad. Za kraj jedan veliki adut koji može biti i ključan.

- Imamo mlad tim, gladni su pobeda sa reprezentacijom. Petrušev, Dobrić i Gudurić, svi su oni željni da se dokažu na velikom takmičenju - zaključuje Muta Nikolić u optimističnom tonu.

Bonus video:

03:07

Pešić o otkazivanjima igrača

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.