ZATVARA SE RIJEKA, EVAKUACIJA IZ CRVENE ZONE: Objavljeni detalji velike akcije u Hrvatskoj, evo o čemu je TAČNO REČ
Hrvatska, Foto: Profimedia

DRAMA

ZATVARA SE RIJEKA, EVAKUACIJA IZ CRVENE ZONE: Objavljeni detalji velike akcije u Hrvatskoj, evo o čemu je TAČNO REČ

U žutoj zoni će dežurne službe izlaziti na teren samo u slučaju hitnih intervencija

Objavljeno:

Nakon nedavnog otkrića da se na području Riječke luke u samom središtu grada nalazi eksplozivna naprava, nadležne službe počele su s pripremama za njeno uništenje. Mina je delimično ukopana u morsko dno i iako se tamo nalazi gotovo 80 godina, uprkos brojnim pretraživanjima luke, do danas je nisu uočili.

Sama akcija je vrlo komplikovana i zahtevna, stoga Stožer poziva sve stanovnike Rijeke da se radi sopstvene sigurnosti pridržavaju preporuka. Početak i kraj akcije označiće se zvučnim sirenama opšte opasnosti. Svi koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti - reč je o ulicama oko Putničke obale, od Trga Žabica i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Ulice Riva do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku - biće evakuisani.

Iz tog pojasa, nazvanog crvena zona, od subote, 18. marta do nedelje kasno poslepodne ili uveče obustaviće se i sve upravne, ugostiteljske i druge aktivnosti. Autobuski saobraćaj, taksi stajališta, kao i železnički saobraćaj delovaće na drugim lokacijama tokom ta dva dana. Za stanare koji ne mogu pronaći privremeni smeštaj organizovaće se boravak i smeštaj u Dvorani mladosti. Teško pokretnim stanarima i drugima kojima treba pomoć pri evakuaciji na raspolaganju će biti volonteri Crvenog krsta Rijeka, a predviđena je i mogućnost prevoza gradskim autobusima. U širem pojasu središta grada oko crvene zone, nazvanom žuta zona, ne preporučuje se boravak na otvorenom ni blizu staklenih površina. Stanarima se savetuje da otvore prozore i vrata sa staklenim površinama, a roletne i kapke pritvore.

U žutoj zoni će dežurne službe izlaziti na teren samo u slučaju hitnih intervencija.

Hrvatska policija
foto: Profimedia

Vrlo zahtevan postupak

A da je riječ o vrlo zahtevnoj akciji potvrđuje podvodni istraživač i policijski službenik u penziji Velimir Vrzić, koji je u dugogodišnjoj karijeri i sam našao četiri zaostale mine u Jadranskom moru.

- Reč je o vrlo zahtevnom postupku, koji se dugo i pomno planira. Za primer mogu navesti evakuaciju mine koju sam našao u moru na Sablićevoj plaži u Rijeci, čija se evakuacija detaljno planirala i razrađivala godinu dana. Uglavnom je reč o aviobombama i minama zaostalima iz Drugog svetskog rata, poput ove u riječkoj luci koja na dnu mora leži gotovo 80 godina, ali i dalje je aktivna bez obzira na protok vremena. Naime, ona je još puna TNT-a i ima mehanizam koji, uprkos protoku toliko vremena, funkcioniše i danas - objašnjava Vrzić dodajući kako takve naprave u sebi imaju snagu da u nenaseljenim mestima unište svu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, dok bi njihova aktivacija u naseljenom području imala velike i neželjene posledice.

Bonus video:

01:52

REKA SAVA TEMPIRANA BOMBA, PUNA ORUŽJA I NAGAZNIH MINA! Stručnjak upozorava na velike opasnosti: Deca ostajala bez ruke ili noge

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.