OVO JE NAĐENO U FLAŠI PIĆA KOJE JE OTROVALO ČOVEKA U HRVATSKOJ: Oglasili se iz CENTRA za ANALIZU!
Andrea Ledić, Foto: Printscreen/HRT

Tečnosti izrazito visoke pH vrednosti

OVO JE NAĐENO U FLAŠI PIĆA KOJE JE OTROVALO ČOVEKA U HRVATSKOJ: Oglasili se iz CENTRA za ANALIZU!

Ledić je istaknla kako se zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi Državni inspektorat

Objavljeno:

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić" Andrea Ledić, rekla je da su u boci mineralne vode, koja im je dostavljena nakon trovanja u Rijeci, pronašli hemijski sastav koji upućuje na to da se radi o sredstvu za čišćenje i odmašćivanje.

Otkrila je kako su ostale boce pića koje su došle na analizu, prošle testove i da je utvrđeno da se radi o ispravnim proizvodima.

- U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić" je nalogom opštinskog DORH-a u Rijeci, na veštačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode Romerquelle u kojima su bile sporne tečnosti koji je oštećeni konzumirao. Sprovedenim veštačenjem utvrđeno je da su tečnosti podudarne i da imaju ista svojstva. Radi se o jako kiselim vodenim otopinama izrazito visoke pH vrednosti 13,6, i to na osnovi kalijumovog i natrijumovog hidroksida - rekla je.

Andrea Ledić
Andrea Ledićfoto: Printscreen/HRT

Naglasila je da je sprovedenim veštačenjem utvrđeno da se radi o sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

- PH vrednosti otopine kreću se od 0 do 14, što znači da je voda neutralna, oko 7, od 0 do 6 govorimo o kiselinama, od 8 do 14 o lužinama. Ovim sprovedenim veštačenjem, utvrđeno je da hemijski sastav tekućine pokazuje da se radi o korozivnom sredstvu koje se koristi za pranje ili odmašćivanje -kazala je.

Kako kaže, hemijski sastav takvih tečnosti, "nalazimo u različitim, mnogobrojnim proizvodima, koji se prvenstveno koriste za pranje čišćenje i odmašćivanje".

- Tečnosti izrazito visoke pH vrednosti mogu izazvati različite štetne posledice, to zavisi od načina konzumiranja i izlaganja. U ovom slučaju, radilo se o gutanju. Ukoliko se to dogodi, mogu nastati teške povrede probavnog trakta koje se mogu manifestovati kao pečenje, bol u ustima i ždrelu. Možemo govoriti o mučnini i povraćanju, teškom oštećenju jednjaka i želuca uz krvarenja - rekla je.

Ledić je istaknla kako se zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi Državni inspektorat.

- PH može varirati. Zdravstvenom ispravnošću se ne bavimo mi. To nije u nadležnosti ministarstva unutranjih poslova, odnosno našeg centra, već je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo, a nadzor provodi Državni inspektorat - rekla je.

Dodala je kako je nakon ovog testiranja obavljeno i testiranje dodatnih 20 pakiranja neotvorenih boca. Dodala je kako je "utvrđeno da čepovi nisu oštećeni" te da "se radi o originalnim pakovanjima".

- Utvrđeno je da je pH 3,5 što je uobičajeni pH za tu vrstu tečnosti - kazala je.

Bonus video:

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/HRT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.