OVO SU NAJPOZNATIJI SRPSKI MASONI: Među njima su poznati vladari, pisci, političari! (FOTO)
Foto: Wikimedia Commons

da li ste znali?

OVO SU NAJPOZNATIJI SRPSKI MASONI: Među njima su poznati vladari, pisci, političari! (FOTO)

Prvi tragovi o formiranju slobodnih zidarskih loža potiču iz memoara pisaca s kraja 18. veka
Objavljeno: 23:04h

Živojin Mišić

foto: Wikipedia

Bio je srpski i jugoslovenski mason, veliki srpski vojvod, koji je učestvovao u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Njegov vojni manevar koji je Srbiji doneo neverovatnu pobedu u bici na Kolubari i danas se uči u vojnim školama širom sveta.

Stevan Sremac

foto: Wikipedia

Jedan je od najznačajnijih i najčitanijih srpskih realističkih pisaca. Učestvovao je kao dobrovoljac u ratovima 1876. i 1877. godine. Spada u najobrazovanije srpske pisce druge polovine 19. veka.

Jovan Jovanović Zmaj

foto: Wikipedia

Po zanimanju je bio lekar, ali je prevashodno poznat kao najveći liričar srpskog romantizma. Izgubio je celu porodicu,a njegova dve najpoznatije zbirke pesama su "Đulići" i "Đulici uveoci", prva o porodičnoj sreći, a druga o bolu za najmilijima.

Đorđe Vajfert

foto: Wikipedia

Bio je najupečatljiviji i najprepoznatljiviji slobodni zidar Srbije. Srpski industrijalac nemačkog porekla bio je guverner Narodne banke. Uzdignut je 9.maja 1912. godine na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – „Jugoslavija". U to vreme u Beogradu je organizovan Svetski kongres masona 1926. godine.

Ivo Andrić

foto: Profimedia

Kako piše na sajtu Velike masonske lože Srbije, bio je srpski mason, književnik i kraljevski diplomata. Bio je član lože "Preporođaj," a 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za roman "Na Drini Ćuprija."

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.