MUP JE POTVRDIO PISANJE ESPRESA: Morate da PROMENITE mesto boravka u PASOŠU, ali u JEDNOM SLUČAJU! A kazne su...
Pasoš Republike Srbije, Foto: Dado Đilas, Tamara Trajković

pasoš

MUP JE POTVRDIO PISANJE ESPRESA: Morate da PROMENITE mesto boravka u PASOŠU, ali u JEDNOM SLUČAJU! A kazne su...

MUP je odgovorio na pitanje da li pri promeni mesta prebivališta morate da podnesete zahtev za promenu ličnih podataka u važećem pasošu

Objavljeno:

U trenutku kada menjate adresu boravka prema Zakonu dužni ste da promenu prijavite u MUP-u kako biste dobili novu ličnu kartu ili kako bi vam se ažurirali lični podaci.

Dakle, prema Zakonu o ličnoj karti kada menjate mesto boravka dužni ste da podnese zahtev za izdavanje nove lične karte u roku od 15 dana od dana nastupanja promene.

Ukoliko imate ličnu kartu bez čipa potrebno je da izvadite nov dokument, a ukoliko imate ličnu kartu sa čipom jednostavno će vam se kompjuterski ažurirati lični podaci.

Pasoš Republike Srbije
Pasoš Republike Srbijefoto: Profimedia

A šta se dešava sa pasošem?

U prethodnom tekstu pisali smo o Zakonu o putnoj ispravi i vašoj dužnosti prema Zakonu kada odlučite da menjate mesto boravka.

Po objavljivanju teksta, MUP nam je potvrdio tumačenje Zakonika, te je stigao ovakav odgovor:

Zakonom o putnim ispravama propisano je da je lice koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, dužno da podnese zahtev za izdavanje nove putne isprave.

Imajući u vidu da je podatak o adresi prebivališta vidljiv podatak u obrascu putne isprave, a s obzirom na to da pasoš mora sadržati tačne i istinite podatke, ukoliko građanin planira da putuje u inostranstvo, potrebno je da se obrati nadležnom organu zahtevom za izdavanje nove putne isprave.

Kako smo i protumačili, u skladu sa Zakonom, kada menjate mesto prebivališta, pored zahteva za promenu ličnih podataka u ličnoj karti, ukoliko želite da putujete, treba da podnesete i zahtev za promenu ličnih podataka u važećem pasošu.

Granica
Granicafoto: Tamara Trajković

Sve podatke o sebi možete sami dostaviti ili ih MUP može pribaviti po službenoj dužnosti.

Kazne ukoliko se podaci sa putne isprave ne slažu sa onim u ličnoj karti

Ukoliko se ne slažu podaci o mestu stanovanja u ličnoj karti i pasošu postoji mogućnost da, ukoliko službenik MUP-a primeti nedoslednosti, budete kažnjeni:

  • novčanom kaznom od 5000 do 50 000 dinara;
  • ili zatvorom do 30 dana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:00

DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT OD SUTRA I U POŠTAMA SRBIJE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.