IZGLASANA NOVA VLADA SRBIJE! Ministri položili zakletve (FOTO/VIDEO)
Nova Vlada Srbije, Foto: Petar Aleksić

ZAVRŠENA 1. SEDNICA 14. SAZIVA

IZGLASANA NOVA VLADA SRBIJE! Ministri položili zakletve (FOTO/VIDEO)

Nakon rasprave, usledilo je glasanje, potom i polaganje zakletve nove vlade, čime je počeo njen mandat

Objavljeno:

Sednica Skupštine Srbije na kojoj je juče u podne počela rasprava o izboru nove vlade i danas je nastavila rad jutros u 9 časova.

Nakon rasprave, usledilo je glasanje, potom i polaganje zakletve nove vlade, čime je počeo njen mandat.

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević juče je tokom sednice pred poslanicima pročitao ekspoze, u kome je predstavio 31 ministra u sastavu nove vlade Srbije i planove za njen rad.

18.15 - Brnabić zaključila prvu sednicu u 14. sazivu

18.11 - Himna Republike Srbije "Bože pravde"

18.00 - Ministri nove Vlade Srbije položili zakletvu

Ministri nove Vlade Srbije položili zakletvu posle čega su jedan po jedan potpisivali i primali čestitke od Ane Brnabić i Miloša Vučevića.

00:51

Polaganje zakletve u Skupštini Srbije

17.54 - Gromoglasan aplauz

Prvo su poslanici gromoglasnim aplauzom pozdravili predsednika Vučića, a onda i ministre dok su dolazili na mesto za polaganje zakletve.

00:18

Aplauz za ministre u Skupštini

17.31 - Stigao predsednik Vučić

U Narodnu skupštinu Srbije, pred polaganje zakletve nove vlade, stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

17.16 - Izglasana nova Vlada Srbije

152 poslanika glasala su ZA, 61 poslanik PROTIV, dok je odsutno bilo 37.

Usledio je gromoglasan aplauz.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je dala pauzu od pola sata posle čega će uslediti polaganje zakletve.

Vladu Srbije, kako je predložio mandatar Miloš Vučević, čine:

Siniša Mali prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin potpredsednik vlade, Andrijana Mesarević ministar privrede, Tomisilav Momirović, ministar unutrašnje i spojne trgovine, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Žarić Kovačević ministarka državne uprave.

Goran Vesić ostao je ministar građevinarstva i infrastrukture, Dubravka Đedović ministar rudarstva i energetike, Maja Popović ministar pravde. Tomislav Žigmanov je ministar za ljudska prava, Bratislav Gašić ministar odbrane, Tanja Miščević ministarka za evrointegracija, Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za rad i zapošljavnje, Zoran Gajić ministar sporta, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Milica Đurđević Stamenkovski ministartka za brigiu o porodici i demografiji, Nikola Selaković ministar kultrure, Jelena Begović ministarka nauke, Husein Memić ministar turizma i omladine, Dejan Ristić ministar informsianja, Darko Glišić ministar za javna ulaganja, Novica Tončev, Đorđe Milićecić, Nenad Popović i Usame Zukorlić i Tatjana Macura ministri bez porfelja.

16.50 - Završen pretres, počelo glasanje

Predsednica parlamenta Ana Brnabić zaključila je pretres o jedinoj tački dnevnog reda sednice.

00:14

Počinje glasanje o novoj Vladi Srbije

Predloženi ministri su napustili sednicu, jer sledi glasanje o novoj vladi.

16:15 - Vučević o kupovini naoružanja vojne opreme i vojne neutralnosti

- Ne mislim da ćemo ugroziti vojnu neutralnost ako sa Desoom iz francuske zaključimo ugovor o kupovini eskadrile rafal aviona jer mi svakako moramo na nekoj ili jednoj od strana kupiti novu lovačko-bombardersku avijaciju. Danas smo zavisni od jedne druge vojne sile čije avione koristimo i koji jedini mogu da nam održavaju te letelice, govorim o migovima, u resursu i moderniziju svakako. Imali smo ponude i od drugih država da kupujemo njihove avione, i sa zapada i sa istoka, ali postoji jedan problem transporta, odnosno, kako to što kupimo da dođe do nas, a posebno je to osetljivo pitanje kada govorimo o ratnom vazduhoplovstvu. Tu vidimo pogubne posledice kada se Crna Gora otcepila od Srbije jer da danas imamo luku Bar mi bi bili daleko samostalniji ili bi se mnogo brže naoružavali i dobijali ono što želimo da dobijemo. To jeste razlog zašto smo kod zapadnih partnera otpočeli ove razgovore i nadam se da će biti uspešni.

- Što se tiče obuke pilota, mi imamo obuke i sada u zapadnim državama i na istoku. Naši piloti idu u Nemačku da se obučavaju za HA145 helikoptere kao što su se obučavali za MI35 ili MI17 u Rusiji. Ne mislim da smo na taj način ugrozili vojnu neutralnost jer je ona pre svega povezana sa politikom zemlje. Mi imamo problem ako kupujemo na nekim tržištima da to dođe do nas zbog okruženja kakvo imamo i verujem koje je vama veoma dobro poznato. Nastavićemo dalje da naoružavamo Vojsku Srbije i da ne preskočimo i taj momenat, te letelice imaju uređaj IFF, to je prepoznavanje da li je letelica prijateljska ili neprijateljska, tako da na nap PVO sistem nedejstvuje po našim letelicama. To nam fali u odnosu na neke druge aparate i nadam se da će Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane u narednom vremenu raditi na tome. Razum vašu brigu ali morate razumeti da sa nekih drugih tržišta mi ne možemo da dopremimoi ono što bi eventualno mogli da kupimo - istakao je Vučević.

15:20 - Vučević: Ponosan sam na projekat Beograd na vodi"

Mandatar Vučević izjavio je da su u vladajućoj koaliciji ponosni na projekat "Beograd na vodi", da se raduju nastavku njegovog razvoja i da smatraju da je on od koristi ne samo za glavni grad, nego i za celu Srbiju

- I ne vidim zašto briga i nervoza oko cene kvadratnog metra stambenog ili poslovnog prostora tamo. To je pitanje tržišta i to je pitanje za one koji investiraju. Tržište diktira i cenu kvadratnog metra i ponudu, odnosno potražnju. Nigde nisam shvatio i nisam našao vezu između cene noćenja u jednom hotelu i minimalne zarade - rekao je Vučević odgovarajući Dobrici Veselinoviću iz Zeleno-levog fronta.

15:00 - Vučević: Opozicija ne izlazi na izbore tamo gde misli da će loše proći

Vučević je primetio da jednom delu opozicije ista pravila odgovaraju na nivou grada, a ne i na nivou gradskih opština, te da u jednom gradu odgovaraju, pa u drugom ne odgovaraju.

- To nije zasnovano na relevantnim pravnim i političkim činjenicama, nego na istraživanju javnog mnjenja. Pa procenjujete tamo gde vam je bolje da izađete, i izlazite, tamo gde vam nije dobro, gde ćete doživeti loš rezultat, tamo nećete da izađete. I Bog od vas ne može da sazna ili da shvati gde vi izlazite, ko izlazi, ko s kim izlazi, zašto izlazi ili zašto ne izlazi - rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije gde je u toku rasprava o izboru nove vlade.

14.45 - Poslanik Milija u narodnoj nošnji. Poslanik Milija Miletić i danas je došao u narodnoj nošnji svoga kraja rekavši da je Svrljig najlepša opština u Srbiji, koja se nalazi pored Niša koji je najlepši grad u Srbiji. On je govorio o poljoprivredi i značaju seljaka za Srbiju kao i onoga što oni proizvode. On je ukazao poverenje mandataru i budućim ministrima te iskazao uverenje da će novi ministar poljoprivrede i nova vlada učiniti mnogo na tom polju u narednom mandatu.

Pozvao je vladu da održi jednu sednicu u Svrljigu pa slikovito ukazao na značaj seljaka u Srbiji te rekao kako kažu u njegovom kraju: Ako seljak ne zaore i gospodi biće gore, ako seljak ne zadrlja, gospodin će da nadrlja... Zato budimo za seljaka, da nam zemlja Srbija bude jaka...

14.25 - Brnabić: O, majko mila, šta ćemo mi ovde sve da vidimo i da doživimo..., reči su predsednice parlamenta na izlaganje Dalibora Jekića (SSP) koji je kazao da je ona kao žena bila dužna da reaguje na "uvrede izrečene šefici njegove poslaničke grupe".

- Kao žena? I to vi meni kažete vi čiji je narodni poslanik pretio meni javnim silovanjem... Vi meni držite predavanje šta ja kao žena ženi treba da kažem, vi čiji je narodni poslanik, sedite pored čoveka koji je meni lično pretio silovanjem...

13.00 - Mandatar Vučević: Ne bih se javljao da nije učinjen skandal! Ne dam vam da zloupotrebljavate smrt zastavnika Mijodraga Toškovića, srpskog junaka, specijalca, padobranca, gnjurca, diverzanta, koji je poginuo obavljajući svoje redovne profesionalne aktivnosti, čovek koji je 23 godine bio u Vojsci, obavljao teške zadatke, bio u elitnim jedinicama, bio sam istog dana u toj porodici, na sahrani, i razumeo bol te porodice, reagovao je Vučević na pominjanje Toškovićeve pogibije u delu opozicije koji je ocenio jeftinim politčkim trikom.

- Vas da bude sramota što mi vičete dosta dok pominjem ime zastavnika Toškovića - kazao je Vučević a predsedavajuća je potom opomenula poslanika Lazovića.

12.40 - Brnabić: Nisam videla da ministri leže po klupama, ali ako je neko legao, nemojte da ste ležali po klupama, realno, u pravu ste, ako su ležali, ne bi trebalo da leže..., rekla je predsednica Skupštine na reči poslanika Vladimira Pajića koji je molio kandidate za ministre, iako je već drugi dan rasprave i verovatno su umorni, da ne leže po klupama i da budu u njima zavaljeni nego da poštuju minimum protokola rada.

Skupština Srbije
Skupština Srbijefoto: Petar Aleksić

Na pitanje Aleksandra Jovanovića Ćute ko je dozvolio osobama da sede gore na galeriji i da ih slikaju u raznim pozama pa to objavljuju jer "juče ispade ja se spremam za sednicu a ispada da spavam", a na šta je nastao smeh u sali, Brnabićeva je upitala: Neko vas je slikao da spavate?

Po članu 89 imaju pravo da prisustvuju sednici i dobro je da imamo javnost u radu, a sad vam javnost u radu smeta što ste vi u jednom trenutku nažalost zadremali... Ali ja ne mislim da je to strašno... I molim goste, nemojte da fotografišete ljude ako su malo zadremali...Razumem da ste bunovni, da ste se probudili, ime i prezime svake osobe na galeriji ne znam, ali sam spremna da zamolim službu da to da...

- Jovanoviću, ovo vam je druga opomena, ne morate vi da me snimate na videu, ide prenos na Drugom kanalu...- rekla je Brnabićeva posle čega se za reč javio Radoslav Milojičić Kena koji je pokazao "unuče" vinjaka koje navodno pripada jednom poslaniku opozicije kog navodno zovu "vinjak efendija" na šta mu je Brnabićeva rekla da ima drugu opomenu.

- Poslaniče Milojičiću, još jedna opomena i za vas... Ovo niste smeli da uradite, niti da alkohol unosite u salu... - rekla je Keni pa dodala: Ako jeste Ćuta, on je sakrio, a vi ste pokazali...

Skupština Srbije radiće danas i posle 18 časova

Skupština Srbije radiće danas i posle 18 sati, saopštila je predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Ona je rekla da će se produžiti vreme rada Skupštine, zbog potrebe da se što pre izabere Vlada Srbije.

SDA neće podržati novu vladu, SPP i SDPS daju podršku. Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj istakao je da ta partija neće podržati vladu Miloša Vučevića.

Jovanov: Važno da se nastavi politika kojoj je Vučić prokrčio put. Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov istakao je, govoreći o ekspozeu mandatara za sastav Vlade Srbije Miloša Vučevića, da je važno "da se nastavi politika koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić definisao i prokrčio joj put".

"Vodimo politiku nezavisne, suverene, slobodarske i slobodne zemlje", istakao je Jovanov na sednici Skupštine.

On je rekao da su međunarodne okolnosti sve složenije, a da je obaveza svakoga ko se bavi politikom da "bure baruta" ne eksplodira na Balkanu i da to ne znači da se ne treba boriti za nacionalne interese, već da treba sačekati trenutak za njihovo ostvarivanje.

"Uveren sam da će doći dan kada će Srbija na celoj svojoj teritoriji ostvariti punu suverenost i odlučivati na svakom pedlju svoje teritorije. Ali moramo da radimo mudro da taj dan dođe i da ima ko da ga dočeka", poručio je Jovanov.

On je rekao da Srbija mora da se bori protiv rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, koju je nazvao sramnom i upitao da li je neko od opozicije makar poslao poruku povodom toga nekome s kim ima odnose u inostranstvu.

Jovanov je istakao da mu je drago što dok se bira Vlada u Hrvatskoj i Domovinski pokret ima uslov da Srbi ne budu u toj vladi, u Srbiji u Vladi ima predstavnika hrvatskog naroda.

"Mi pokazujemo kako izgleda moderna i normalna evropska država neopterećena nacionalizmaom. I to je lekcija njima i odlično je što ste tu lekciju baš vi održali", rekao je Jovanov.

On je dodao da podržava evrorealističan stav koji je iznet u ekspozeu.

Jovanov je istako da mu je drago zbog nastavka politike kulture sećanja i da je važan nastavak snimanja filmova i serija sa nacionalnom tematikom posebno zbog mlađih generacija, a da ako se pogleda Netfliks može se videti "da su svi učestvovali u borbi protiv nacizma u Drugom svetskomn ratu, osim Srbije i Sovjetskog saveza".

"Da se kroz te filmove promoviše nacionalni optimizam. Jer mi jesmo stradalni narod, ali smo i pobeđivali. To je poruka ministru kulture", rekao je Jovanov.

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS) Nenad Filipović najavio je podršku Vladi Srbije i istakao da će JS biti kritičar Vlade, ali da će biti konstruktivna, dok u Skupštini ima mnogo "kritizera".

On je istakao da je prethodna Vlada mnogo uložila u jug Srbije i da se nada da će se ulaganja u Jablanički i Pčinjski okrug nastaviti, te da će se uraditi stari put Leskovac-Vranje preko Vučja, gde je završena deonica Leskovac-Vučje.

O gađanju toalet papirom zaposlenih u Skupštini

Mandatar Miloš Vučević je Draganu Đilasu je kazao da predsednik SSP pokušava da obesmisli sve što su planovi Vlade, da se bavi pretpostavkama i nagađanjem, kao i da se bavi prošlim vremenima.

Vučević je rekao da time što 1. i 2. maja rade poslanici nisu kažnjeni, jer ne rade kada drugi rade, a da je opozicija gađala toalet papirom zaposlene u Skupštini.

"U vreme kada ste bili na vlasti ljudi nisu morali da brinu da li će imati vremena za odmor, jer je bilo 500.000 manje zaposlenih, a inflacija bila 11,6 odsto, a stopa nezaposlenosti mladih 56,3 odsto", poručio je Vučević.

Odgovarajući na kritiku kosovske politike, Vučević je rekao da je ova vlast "10 godina odlagala Tadićeve dogovore o tablicama", a na kritiku o 24 sporne privatizacije rekao je da je pitanje odgovornosti za te privatizacije pitanje za pravosuđe, ali da se su se one "desile u vreme kada je tada na vlasti bila stranka kojoj je pripadao i Đilas".

Miloš Vučević
Miloš Vučevićfoto: PETAR ALEKSIĆ

"Gradimo nacionalni stadion, a za šest dana, kad počne Vaskrs počinje izgradnja 'Tiršove 2' kao što smo rekli", dodao je Vučević.

Kako je rekao, kada je reč o "masnim fotama", njih igra opozicija koja negde bojkotuje izbore, a negde ne, pa im pravila u jednom gradu odgovaraju, a u drugom ne, te da zapravo odlučuju na osnovu istraživanja javnog mnjenja.

Na Vučevićeve reči da je Đilas hvalio kosovskog premijera Aljbina Kurtija, predsednik SSP-a je istakao da je "od Kurtija očekivao više kao čoveka koji je robijao zbog svoje ideje, ali da se on ponaša kao zločinac", na šta mu je Vučević odgovorio da "nije Kurti osuđen zbog šverca dve paklice cigareta, već zbog secesionizma i zbog toga što je rušio državu".

Đilas je rekao da je odlično što "Tiršova 2" počinje da se gradi i da je problem u tome što je obećano da će biti gotova do 2022, a da je danas 2024. godina, ali da je bolje da se gradi ikad, nego nikad.

Vučević je Đilasu rekao da je javno obećao da će se povući iz politike kada prosečna plata bude bila 800 evra, a nezaposlenost niža od 10 odsto i da ga sada poziva da ispuni ono što je rekao.

10.50 - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je na sednici rekla da se de opozicije konstantno divljačkije ponaša, da li je to primer pristojne Srbije koja je protiv nasilja.

- Da vam kažem gospođo Tepić, jer imamo dobar dijalog, i ja se zaista trudim. Znate ovi ljudi ovde sede već dva dana, poput Milice Đurđević Stamenkovski da je izdajica i ne može da odgovori, Aleksandar Martinović da je karikatura od čoveka, a svi oni zajendo su slušali da su robovi.

Čini mi se da se sasvim dobro drže, ali vas molim da mi vi pomognete da u vašem delu klupa pokušamo da izbegnemo ovakav narativ - rekla je Ana Brnabić.

10.00 - Odgovor mandatara Vučevića koji je replicirao delu opozicije koja ga je kritikovala da ima puno ministara - 31. On je podsetio da je vlada 2000. imala 36 ministarstava, te da je sramota da neko ko je srpskog roda može da zapali Skupštinu.

Odgovorio je i na kritiku o preletačima rekavši da među njima ima više preletača a da su upravo ti koji to govore bili preletači koji su se sami nudili svojevremeno da budu u koaliciji sa SNS.

- Razgovarao sam sa Jorgovankom Tabaković. 2012. ostavili ste nam tonu zlata, a danas Srbija ima 40,9 tona zlata (2,9 milijardi evra vrednosti, najviše u istoriji Srbije). A zašto smo ga doneli iz Švajcarske u Srbiju, zato što želimo da srpsko zlato bude u Srbiji zbog geopolitičkih okolnosti... Malo smo razmišljali strateški... da nam ga neko sutra ne zapleni što nismo ispunili neki zahtev - kaže Vučević.

Dodao je i kako su mu juče iz dela opozicije dovikivali da ubrza i preskoči kada je u ekspozeu govorio o Kosovu a sad mu zameraju da tom pitanju nije posvetio dovoljno pažnje.

09.57 - Gledamo teatar apsurda. Poslanik SNS Milenko Jovanov rekao je da u Skupštini upravo gledamo teatar apsurda.

09.10 - Nastavljena rasprava. Snežana Paunović (SPS) rekla je u svom izlaganju da će SPS glasati za novu vladu i biti joj partner.

09.08 - Počela sednica Skupštine. Prisutno je 146 poslanika, rekla je predsednica Skupštine Ana Brnabić. Uoči početka poslanici vladajuće većine aplauzom su pozdravili buduće ministre koji su tog trenutka ulazili u skupštinsku salu.

Sednica je završena sinoć nešto posle 21 sat. Mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević je tokom sednice pred poslanicima pročitao ekspoze, u kome je predstavio 31 ministra u sastavu nove vlade Srbije i planove za njen rad.

Vučević je u ekspozeu istakao da će prioritet nove vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana ekonomskim jačanjem zemlje i napredovanjem. Vučević je u eskpozeu u Skupštini naveo da je posle fiskalne konsolidacije Srbija ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Rok za izbor nove vlade Srbije u parlamentu je 6. maj.

Bonus video:

00:14

Počinje glasanje o novoj Vladi Srbije

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.