Epl u paranoji: Ovaj softver potpuno preuzima kontrolu nad Ajfonom! (FOTO)
Foto: Reuters

Kad Izrael umeša prste

Epl u paranoji: Ovaj softver potpuno preuzima kontrolu nad Ajfonom! (FOTO)

Jedna izraelska softverska kompanija uticala je da tehnološki gigant Epl pojača bezbednost svog mobilnog operativnog sistema pošto je razvila špijunski program koji omogućuje kompletnu kontrolu "ajfon" telefona
Objavljeno: 12:52h

Ahmed Mansur, poznati borac za ljudska prava, najpre je obavestio Sitizen lab kada je 10. avgusta primio neoubičajenu poruku. Obećavajući da će obelodaniti detalje o mučenju u zatvorima UAE, nepoznati pošiljalac je poslao sumnjiv link na kraju poruke. Nakon što je Mansur, koji je inače uvek na oprezu, prosledio sumnjiv tekst istraživaču Bilu Marzaku iz Sitizen lab, postalo je jasno je da bio meta. Istraživač Marzak je već i ranije pratio NSO grupu, a sada se obratio kolegama u Lukautu da mu pomogne u procesu koji je nazvao "demontiranje bombe".

foto: Reuters

NSO grupa je izdala tim povodom saopštenje u kome nije priznala da joj softver pripada ali je navela da je misija bila da se vlade obezbede tehnologijom koja pomaže u borbi protiv terorizma i kriminala. - Ugovori potpisani s klijentima kompanije zahtevaju da se proizvodi koriste na zakonit način, odnosno da mogu biti korišćeni samo u sprečavanju i istraživanju zločina, navedeno je u saopštenju.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.