LETNJA TURŠIJA OD KOJE KREĆE TEČNOST NIZ USTA: Garantujemo da ovakvu niste PROBALI (RECEPT)
Zimnica, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

IMA RAZLIKE

LETNJA TURŠIJA OD KOJE KREĆE TEČNOST NIZ USTA: Garantujemo da ovakvu niste PROBALI (RECEPT)

Neobično, ali sasvim prihvatljivo

Objavljeno:

Leto je uveliko u toku, a mi vam u nastavku donosimo pomalo drugačiji recept. Pogledajte kako se sprema letnja zimnica.

Sastojci:

Namirnice

oko 5kg *somborka* paprike

2.5 l vode

200 ml aromatizovanog sirćeta

200 g soli

300 g šećera

1 konzervans

1/2 vinobrana

2 veće glavice belog luka

1 veza pešruna

2 šargarepe

po želji nekoliko zrna bibera i listova lovora

po želji nekoliko listića celera

Priprema

Paprike očistiti od semenja, oprati i ostaviti da se prosuše. Za to vreme naseckati beli luk, peršun, po želji koji list celera. Šargarepu očistiti i iseći na kolutiće. Staviti vodu na šporet, dodati so, šećer, listove lovora, sirće, vinobra i konzervans i pustiti da provri.

Turšija, krastavci, zimnica
foto: Profimedia

Staviti i kolutice šargarepe, da se probare. U mrežicu složiti "somborke" pa ih spustati u kipuću vodu, ostaviti dva minuta, okrenuti mrezicu na drugu stranu,pa opet ostaviti par minuta. Izvaditi, istresti u drugu šerpu i poklopiti, zatim obariti drugu turu, i sve tako dok se ne potrođe namirnice.

Obarene "somborke" ređati u čiste tegle, red paprike, red luka i peršuna, koji kolut šargarepe i zrno bibera, i sve tako dok se ne popune tegle. Složene paprike ostaviti da odleže, najbolje prenoće, pa ih dopuniti paprikom, jer će "legnuti" i dodati sirup u kome su se barile. Ako pretekne sirup, procediti ga od semenki i sacuvati, da se nađe ako paprike upiju sok. Ovako spremljene paprike mogu se jesti već sutradan.

Šta ćete dodati, luk, peršun, lovor, biber...sve je stvar ukusa, ja, lično, volim ljuto, a ove su, baš, baš paprene...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.