DOKTOR RAJOVIĆ OTKRIO ŠTA UBIJA EMPATIJU KOD TINEJDŽERA: To je NAJGORA moguća stvar
Ranko Rajović, Foto: Printscreen/Youtube/Dok anđeli spavaju

OBRATITE PAŽNJU

DOKTOR RAJOVIĆ OTKRIO ŠTA UBIJA EMPATIJU KOD TINEJDŽERA: To je NAJGORA moguća stvar

Ističe da je mozak dece danas drugačiji, jer ga je sredina promenila. Nekada su mališani tokom dana dobijali samo dve-tri informacije koje su obrađivali. S druge strane, u doba Interneta, koji je doneo veliki protok podataka, suočeni su sa ogromnom količinom informacija, što stvara problem

Objavljeno: 14:39h

Ranko Rajović, doktor interne medicine, saradnik UNICEF-a na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja dece, osnivač Mense Srbije i Odeljenja za darovite Centra Nikola Tesla, jedan je od najvećih autoriteta na ovim prostorima kada smo govore o vaspitanju i obrazovanju dece. On je u samo jednoj rečenici vrlo jednostavno objasnio kako se empatija smanjuje i gubi kod tinejdžera i mališana.

Ističe da je mozak dece danas drugačiji, jer ga je sredina promenila. Nekada su mališani tokom dana dobijali samo dve-tri informacije koje su obrađivali. S druge strane, u doba Interneta, koji je doneo veliki protok podataka, suočeni su sa ogromnom količinom informacija, što stvara problem.

- Ono što dospe u mozak utiče na njega i kako funkcioniše. Dečji mozak funkcioniše drugačije. I danas, tokom dana, dobijaju mnogo informacija koje moraju da obrađuju. Još uvek nemaju dubinu obrade, a mozak reaguje na agresivne sadržaje. Kako? Počinje da se brani smanjenjem osećanja – empatije – objasnio je profesor Rajović u emisiji na RTS-u.

SMATRA DA INTERNET SMANjUJE KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI DECE.

Tinejdžeri
foto: Profimedia

– Roditelji ne znaju šta deca rade na internetu, što im smanjuje kognitivne sposobnosti. Odgovornost je ključna. Kada bi se svi ponašali odgovorno, ne bi bilo problema. Moramo da se zapitamo kakvim vrednostima roditelji i okolina uče dete.

UPOZORAVA DA PREKRASNA ZAŠTITA NEMOGUĆAVA DA SE DETE NORMALNO RAZVIJA.

- Sledeći momenat je prezaštićenost od malih nogu, koja ih sprečava da se normalno razvijaju, da steknu kontrolu, samopouzdanje. Mame i tate rade sve za njih. Roditelji, okolina i vaspitači moraju postaviti jasne granice šta je dozvoljeno, a šta ne.

IGRE SU VELIKA PRETNjA Kompjuteri nisu loša stvar i treba da idemo u korak sa razvojem tehnologije, ali je problem kada oni bukvalno postanu zamena za sve, smatra ovaj veliki stručnjak.

- Naša deca odrastaju u virtuelnom svetu. Pre nekoliko godina sam bio zaista šokiran kada sam video da na video igricama piše 4, 5, 6, 7. Mislio sam da je to oznaka za uzrast deteta. Tada su mi rekli da je to marker za nivo nasilja u igri, koliko ima krvi, da li su odsečene ruke, noge, glave – rekao je profesor.

I DODAJTE DA GA MNOGO RODITELjA MOLI ZA POMOĆ, JER NE ZNAJU KAKO DA ODVOJE DETE OD IGARA.

Tinejdžeri, Škola, Srednja škola, Deca, Hodnik, Školske uniforme
foto: Profimedia

Igranje igrica izaziva zavisnost jer mozak luči prevelike količine endorfina koji izazivaju preveliku količinu sreće. A šta će dete, koje ne zna da reši dosadu, da radi za 5 ili 10 godina? On će biti frustrirana osoba sa nultom tolerancijom. Taj klinac mora sve da dobije odmah, neće moći da čeka. To su nove generacije dece koje nam dolaze – zaključuje doktorka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.