RECEPT ZA 3 KILOGRAMA KISELIH KRASTAVACA TRAŽE SVE SRPKINJE: Evo u čemu je CAKA, biće bolji nego KUPOVNI
Kiseli krastavci, Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

zimnica

RECEPT ZA 3 KILOGRAMA KISELIH KRASTAVACA TRAŽE SVE SRPKINJE: Evo u čemu je CAKA, biće bolji nego KUPOVNI

Tokom kupovine krastavaca obratite pažnju na izgled ploda

Objavljeno:

Obožavani, kiseli krastavci uvek imaju svoje mesto u našim frižiderima. Zimnica koja je popularna tokom cele godine, kiseli krastavci se često jedu kao salata ili prilog uz kuvana jela i čorbe. Upravo zbog svog ukusa, savršeno se kombinuju sa raznim namirnicama.

Osim finog ukusa, kisele krastavce odlikuje savršen odnos kiselosti, svežine i hrskavosti, baš ono što nam treba tokom zime. Priprema je jednostavna, a krajnji ishod će vas oduševiti. Sledi nekoliko recepata za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Kiseli krastavci
foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Priprema krastavaca

Krastavci se mogu jesti sveži ili kiseli. Postoji nekoliko vrsta krastavaca i svaka ima svoju namenu. Glavna podela je na krastavce za salate i kornišone. Kornišoni su manji, a svrha im je najčešće kiseljenje. Najpopularnije vrste kornišona su pariški, parifin F1 i nais f1.

Beru se kada dostignu puni stepen zrelosti, što zavisi od sorte. Zrelost se najbolje određuje prema čvrstoći, boji i veličini ploda, a beru se dok su još mladi i dok je seme unutar ploda još mekano. Berba se odvija ručno i retko se može obaviti u jednom danu. Plodovi sazrevaju drugačije, pa berba može da potraje i do nekoliko nedelja.

Tokom kupovine krastavaca obratite pažnju na izgled ploda. Odaberite čvrste krastavce, duguljastog oblika i zelene boje. Izbegavajte one koji su meki na dodir i koji sadrže sumnjive fleke i oštećenja. Kisele krastavce ćete pronaći i na policama prodavnica, ali bilo bi idealno da ih kupite na pijaci ili od lokalnog uzgajivača

Nije važno da li vam je ovo prva priprema ili ste već majstor u kiseljenju, sa kiselim krastavcima ne možete pogrešiti. Pre pripreme, ne zaboravite da temeljno očistite i sterilišite tegle. U receptima koji ne sadrže konzervanse, metod pasterizacije je obavezan da bi vaša zimnica imala duži vek trajanja. Slede tri recepta za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Kiseli krastavci
foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Kiseli krastavci

Iz ovog recepta ćete dobiti približno 12 tegli srednje veličine. Neke sastojke možete i da izbacite, posebno ako ne odgovaraju vašem ukusu, a možete i da dodate začine po želji. U receptu se koristi sušena mirođija, ali možete koristiti i svežu. Za ovaj recept biće vam potrebno samo pola sata.

3 - 4 kg krastavaca, u zavisnosti od veličine

600 ml alkoholnog sirćeta

3,5 l vode

10 kašika soli

300 g šećera

4 kašike semena senfa

4 kašike mirođije

2 kašike suvog korijandera

biber (opciono)

1 - 2 kašičice konzervansa

Priprema

Operite krastavce četkom, osušite ih kuhinjskom krpom i poređajte u tegle. Rasporedite ih što je moguće gušće, tako da ih što više stane u teglu.

U šerpu dodajte alkoholno sirće, vodu i začine, promešajte i pustite da provri na srednjoj vatri.

Povremeno sve promešajte i kuvajte dok se sav šećer ne otopi.

Prokuvanu tečnost sipajte u tegle sa krastavcima.

Čvrsto zatvorite tegle, okrenite ih na poklopac i ostavite da odstoje oko 10 minuta da se napravi vakuum.

Čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/MojaZimnica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.