OVAKVA DOMAĆA TURŠIJA ČISTI CREVA I JAČA IMUNITET: Odlična je za svakog ko je PROBA, Srbi pod hitno da je ZAPIŠU
Turšija, Foto: Printscreen/Instagram/ moj.kutak.recepti

OBRATITE PAŽNJU

OVAKVA DOMAĆA TURŠIJA ČISTI CREVA I JAČA IMUNITET: Odlična je za svakog ko je PROBA, Srbi pod hitno da je ZAPIŠU

Postoji mnogo razloga, zašto je dobro da je pripremite za ovu zimu.

Objavljeno:

Turšija je definitivno najbolji izbor za salatu u toku zime jer čuva zdravlje. Povrće koje je ovako pripremljeno sadrže probiotičke kulture mnogobrojnih vrsta bakterija koje čuvaju creva i crevnu mikrofloru.

Fermentisane namirnice i probiotičke kulture tada mogu biti od velike koristi za lečenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi.

Postoji mnogo razloga, zašto je dobro da je pripremite za ovu zimu.

Pored toga što čuva crevnu mikreofloru izuzetno je dobra za imunološki sistem koji je povezan sa probavnim. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti telo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiselo povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju "uljeze".

Recept za turšiju koja će vam trajati do sledeće sezone.

Turšija
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Za pripremu turšije veoma je važno odabrati zdrave, jedre, sveže i neoštećene plodove. Po želji i ukusu ukućana, nabavite žutu papriku šilju, zeleni paradajz, krastavčiće, šargarepu, karfiol.

Recept je odmeren prema količini presolca od 10 litara, a vi srazmerno povećajte količinu svih sastojaka ukoliko vam ovo nije dovoljno za povrće potrebno vašoj porodici.

Povrće operite, karfiol očistite od lišća i podelite na "cvetiće", šargarepu oljuštite, na paprici skratite drške. Operite još jednom i raširite na kuhinjskim krpama da se prosuši.

Slažite u burence tako da bude čvrsto spakovano, ali pazite da se ne ošteti. Po želji, možete dodati i četvrtke glavica kupusa. Na svaki red povrća sipati pomalo šećera. Odozgo pažljivo zaštitite plastičnom rešetkom koja ne dozvoljava da povrće ispliva iz presolca, pa pritisnite kamenom ili teglom napunjenom presolcem.

Presolac pripremite po sledećem receptu i vodite računa da ne povećavate količinu sredstava za konzerviranje - imajte na umu da je jedino ograničena upotreba ovih sredstava bezbedna za vaše zdravlje!

Sastojci:

10 litara vode

300 gr soli

200 ml esencije

20 gr vinobrana

20 gr konzervansa

Priprema: Vinobran i konzervans prokuvati u 1 litar vode pa dodati u 9 litara vode da se rastvori. Esenciju dodati na kraju. Po povrću sipati malo šećera.

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.