SAMO OVAKO ĆE VAM ZIMNICA U TEGLI DUŽE TRAJATI:Sačuvaće svoj kvalitet i svežinu GODINAMA, ovo je SAVET zlata vredan
Ilustracija, Foto: RINA

ovo morate znati

SAMO OVAKO ĆE VAM ZIMNICA U TEGLI DUŽE TRAJATI:Sačuvaće svoj kvalitet i svežinu GODINAMA, ovo je SAVET zlata vredan

U ovom tekstu ćemo vam podeliti super savete i trikove kako da vam zimnica i uopšte hrana koju nameravate da čuvate u teglama duže traje, a da sačuva svoj pun kvalitet.

Objavljeno:

Vreme je kada se polako vredne domaćice naoružavaju receptima i kilogramima raznog povrća, u nameri da spreme omiljenu zimnicu, džemove, i ostale zimske zavrzlame kojima će se u narednim mesecima gostiti svakodnevno.

Razlike između sterilizacije i pasterizacije

Konzervisanje hrane je najstariji postupak za njeno očuvanje. Koriste se razni načini, a jedan od njih je izlaganje visokim temperaturama kako bi se ubili mikroorganizmi koji izazivaju kvarenje (truljenje) hrane koju želimo da sačuvamo.

Sterilizacija je postupak konzervisanja hrane na temperaturama od 100 do 120 stepeni Celzijusovih. Pasterizacija je postupak konzervisanja hrane ispod 100 stepeni Celzijusovih (55–70 °C). Pasterizacijom se uglavnom konzervišu tečne namirnice (mleko, pavlaka, tečni sokovi, vina…).

Tegla, Kiseli krastavci
foto: Profimedia

Zaštita zimnice u tegli od kvarenja

Najjednostavniji način se odnosi na kuvanu zimnicu. Najpre treba sterilisati tegle, a kada je priprema željene namirnice gotova, onako vrela se sipa u tople tegle, koje se pune do vrha i odmah zatvaraju. Tek napunjene tegle mogu da se prevrnu naopako 5-10 minuta, a svrha ovog prevrtanja je da vreli sadržaj ubije mikroorganizme koji se nalaze na poklopcu i po obodu tegle.

Zimnica treba polako da se hladi, pa su je zato naše bake uvijale u ćebad. Ovo je važno, jer se tokom sporog hlađenja vazduh u tegli skuplja i stvara se vakuum koji osigurava dugotrajnost zimnice.

Za ovaj način su najpogodnije tegle sa poklopcem na navoj. Ovakav poklopac se tokom hlađenja ulubi, a zvuk koji se čuje tokom otvaranja je znak da je tegla bila hermetički zatvorena.

Sterilizacija zimnice kuvanjem

Drugi način za zaštitu zimnice od kvarenja je kratko kuvanje već napunjenih tegli. Na ovaj način se uglavnom štiti hladna zimnica, kao što je kišeljeno povrće. U dublji lonac se stavi kuhinjska krpa, pa se stave napunjene tegle, tako da se ne dodiruju. Važno je da se tegle ne dodiruju, da ne bi pukle. Zatim se lonac napuni vodom do 2/3 visine tegli. Sve se kuva dok ne provri i još 15-20 minuta nakon toga. Sve se ostavi da se ohladi (ne vade se tegle iz vode), pa tek kada se sve ohladi – tegle se izvade.

Pekmez, Pekmez od kajsija
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Sterilizacija u rerni

Treći način se koristi uglavnom za kišeljeno povrće, ali može i za kuvanu zimnicu. Kod primene ove metode, bitno je da na teglama nema folije ili gumica. Rerna se zagreje na 100-120 stepeni. Uključe se gornji i donji grejač. Tegle se stavljaju na žicu (ne na dno rerne, jer nećemo da nam tegle puknu).

Ako se stavlja vruća zimnica, stavlja se u prethodno zagrejanu rernu. Ako se stavlja hladna zimnica, stavlja se u rernu koja se zagreva. Na ovaj način se sprečava pucanje tegli.

Tegle se u rerni drže oko pola sata. Zatim se rerna isključi, a tegle sa zimnicom ostaju unutra sve dok se rerna potpuno ne ohladi.

BONUS VIDEO: KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/agrosaveti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.