VODITELJKA BRUTALNO UBIJENA, SMRT JE I DALJE MISTERIJA: Za njenu LIKVIDACIJU su osumnjičeni SRBI, a evo ko je ONA
Džil Dando, Foto: Printscreen/Instagram/theunseenpod

paŽnja

VODITELJKA BRUTALNO UBIJENA, SMRT JE I DALJE MISTERIJA: Za njenu LIKVIDACIJU su osumnjičeni SRBI, a evo ko je ONA

Njeno ubistvo postalo je najveća kriminalistička istraga decenije. Londonski sektor za ubistva navodno je ispitao više od 2500 ljudi, uzeo više od 1000 izjava i ušao u trag više od 1200 automobila.

Objavljeno: 08:08h

Svojevremeno su sumnjičili da su u njenu likvidaciju bili uključeni i Srbi, međutim ubistvo ove poznate 37-godišnjakinje i dalje je nerasvetljeno. Okolnosti njene smrti – vreme, način ubistva, veština napadača koji nikad nije uhvaćen – u kombinaciji s njenim publicitetom doveli su do dalekosežne istrage i podstakli hiljade tragova, a i više teorija. Sada je Netfliks izbacio dokumentarac koji prikazuje duboki uvid u ubistvo i istragu.

Ko je Džil Dando?

Džil Dando bila je poznata britanska novinarka i voditeljka nacionalne televizije BBC. Rođena je u Somersetu 1961. gde se i školovala. Samo tri meseca pre ubistva verila se za poznatog doktora Alana Fartinga koji je postao hirurg ginekolog kraljevske porodice.

Ujutro 26. aprila 1999. vraćala se kući u svom BMW kabrioletu. Oko 11:30 stigla je kući, a ispred ulaznih vrata ubica je nasrnuo na nju i srušio je na pod. Prislonio joj je pištolj na levu slepoočnicu i ispalio jedan metak. Nakon 15-ak minuta njen komšija je otkrio telo i pozvao policiju. Prebačena je u bolnicu, ali je po dolasku proglašena mrtvom.

Njeno ubistvo postalo je najveća kriminalistička istraga decenije. Londonski sektor za ubistva navodno je ispitao više od 2500 ljudi, uzeo više od 1000 izjava i ušao u trag više od 1200 automobila.

Beri Džordž

D
foto: Prinstcreen/Instagram/pixies_nipple

Osuđeni seksualni prestupnik Beri Džordž uhapšen je za ubistvo 25. maja 2000. nakon policijske dojave. Džordž je živeo u Fulhamu, a Dandova komšinica je tvrdila da ga je videla u njihovoj ulici na dan ubistva. Na kraju, Džordž je bio osuđen na doživotni zatvor 2001. Međutim, nakon osam godina zatvora i dve godine žalbe, oslobođen je optužbi. Dokaz prema kojem su ga osudili – čestica na njegovom kaputu za koju se tvrdilo da je iz pištolja kojim je Dando ubijena više se nije smatrala uverljivim dokazom. Osim toga, neuropsihijatar je svedočio da Džordž ima IQ 75 zbog čega je vrlo malo verovatno da bi mogao da izvrši tako organizirano ubistvo.

„Ljut sam jer su uzeli osam godina mog života”, rekao je u intervjuu koji će biti emitovan u dokimentarcu.

Samo jedan dokaz

Ubistvo, stoga, do danas nije razrešeno. Postoji samo jedan dokaz da je ubica viđen. Komšija novinarke Ričard Hjuz video je visokog belca oko 40 godina starosti kako odlazi od kuće ubrzo nakon što je čuo vrisak, a to nije pomoglo inspektorima da suze krug osumnjičenih. Bilo je i drugih svedočenja, ali više od svega je teorija.

Dandoin brat Najdžel rekao je za Times kako ima „lični osjećaj da je to bio neko ko je tražio slavu”. Mnogi misle da je ubica neko ko je povezan s nečime o čemu je voditeljka govorila u emisiji „Crimewatch”. Mnoge teorije uključuju nezadovoljne gledaoce, opsesivne fanove i ljude te grupe kojima se nisu svidela neka njena novinarska istraživanja.

Mnogo je problema i pitanja koja okružuju ovaj slučaj – nikome nije jasno zašto bi neko ubio omiljenu britansku voditeljku. Netfliksov dokumentarac će se „ponovo osvrnuti na šokantno ubistvo iz 1999.” za koje kažu da „ je dalje mistično stručnjacima i javnosti.”

00:22

Voditeljka se u jutarnjem pojavila u dresu reprezentacije

(espreso/jutranji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.