STRUČNJACI REŠILI NEDOUMICU: Evo koliko često treba prati DŽEMPERE i kako ih održavati da traju GODINAMA
Ilustracija, Foto: Profimedia

da džemper ostane u top formi

STRUČNJACI REŠILI NEDOUMICU: Evo koliko često treba prati DŽEMPERE i kako ih održavati da traju GODINAMA

Većina bi se verovatno složila da nije potrebno oprati džemper svaki put nakon korištenja. Ali postavlja se pitanje koliko nošenja je previše? Pravilnom negom čuvajte vaše džempere tokom zime

Objavljeno:

Koliko često biste zapravo trebali prati zimske džempere? Većina nas bi se verovatno složila da nije potrebno prati džemper svaki put kad ga nosite. Međutim, koliko nošenja je ipak previše? Postoje načini pomoću kojih možemo održati naše džempere u top formi tokom ove zime, a i duže.

Prema rečima stručnjakinje za toksine iz okoline i osnivačice, Tonje Haris, prosečno je potrebno dva do pet nošenja pre pranja.

- Ali zavisi i o stvarima kao što su način na koji se džemper nosi i od čega je izrađen - ističe Haris. Ako ste, na primer, nosili nešto ispod džempera, to će produžiti vek trajanja vašeg džempera, tako ćete smanjiti broj pranja, kaže ona. Što se tiče materijala, stvari poput pamuka, kašmira i svile treba prati nakon dva do tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali poput vune ili otpornih sintetičkih mešavina mogu nositi i do pet puta.

Džemper
foto: Profimedia

Ukratko, zimske džempere definitivno ne trebate prati svaki put kad ih nosite, a ako želite rasporediti vreme između pranja, najbolje je obući potkošulju.

Kako održati džempere kroz svako pranje?

Uz dovoljno, ali ne previše pranja džempera, postoji još nekoliko korisnih saveta koje Haris preporučuje za produžetak veka trajanja vaših omiljenih odevnih komada. Kao prvo, uvek proverite uputstva za negu na nalepnici, bez obzira na materijal, prenosi MBG.

- Ako se mogu prati u mašini, perite ih samo na programima za osetljivo ili ručno pranje, u hladnoj vodi - savetuje Tonja, dodajući da toplina lako može brzo skupiti džempere. Ako želite dodatnu zaštitu, možete se odlučiti za ručno pranje džempera u kadi s nežnim deterdžentom, napominje Haris.

Džemper
foto: Profimedia

- Nakon pranja, osušite džemper, nemojte ga iscediti - upozorava ona. I bez obzira perete li ručno ili koristite mašinu, položite svoje džempere ravno da se osuše na vazduhu umesto da ih stavite u mašinu za sušenje, kaže ona. Poslednje, ali ne i najmanje važno, obavezno operite džempere pre nego što ih odložite za toplije mesece kako biste osigurali da mirisi ili mrlje ne uđu u njih, predlaže Haris.

Dobar džemper može potrajati godinama i godinama, ali uz odgovarajuću negu. Ograničavanjem pranja produžićete im život, ali i dalje im je potrebno čišćenje svakih nekoliko nošenja. Pratite oznaku za njegu, izbegavajte toplinu koliko god je to moguće, i time osigurajte da vaši omiljeni zimski komadi odeće izdrže mnoge zime.

Džemper
foto: Profimedia

(Espreso / 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.